VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap
Reactie
Naam | K Marges |
---|---|
Plaats | Rotterdam |
Datum | 2 augustus 2013 |
Vraag1
Het kabinet is van mening dat de ratificatie van het Verdrag een belangrijke bijdrage zal leveren aan het realiseren van de inclusieve samenleving. Voor het realiseren van de inclusieve samenleving is ook van belang om in overeenstemming met artikel 8 van het verdrag de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap te bevorderen. Het gaat hier om het bevorderen van de bewustwording van de capaciteiten van personen met een handicap en de bijdragen die zij leveren aan de samenleving. Ook gaat het om het bevorderen van de bewustwording van de belemmeringen, de drempels die personen met een handicap in de samenleving tegenkomen en die hen beletten volledig en op voet van gelijkheid met anderen in de samenleving te participeren.Kunt u aangeven hoe de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap kan worden bevorderd? Kunt u aangeven welke bijdrage u levert aan het bevorderen van de bewustwording en of deze bijdrage zich leent om breed toe te passen?
Het verdrag richt zich op het wegnemen van belemmeringen die het MEE DOEN in de samenleving van mensen met een beperking verhinderen. Dat is een prachtig doel. Maar mijn zoon heeft daar niet zoveel aan, want zijn verstandelijke beperking en zijn zware autisme plus nog wat bijkomende problemen maken het bij voorbaat onmogelijk om mee te DOEN. Hij kan zeker niet zelfstandig mee DOEN, alhoewel hij zich goed kan bewegen. Ondanks de zwaarte van zijn beperkingen waarvoor hij een indicatie op een niveau boven zzp 4 zou kunnen krijgen, woont hij bij ons thuis. Bij alles wat hij doet, heeft hij begeleiding en ondersteuning nodig. Wat mijn zoon nodig heeft is een verdrag en wetgeving die zorgt dat hij MEE TELT. Hij heeft behoefte aan goede beschermzorg, maar die wordt nu juist afgebouwd door allerlei bezuinigingen. Het zou mijn zoon en de vele andere vergelijkbare burgers veel helpen als om te beginnen het bewustzijn bij ambtenaren en politici die wetgeving om de verstandelijk gehandicapten zorg te hervormen, zich van het bestaan van deze groep bewust zou worden.
Vraag2
Volgens het Verdrag kunnen de Staten geleidelijk aan de verwezenlijking van de economische, sociale en culturele rechten uit het Verdrag werken. Staten hebben hierbij een grote mate van beleidsvrijheid. Ook in het Regeerakkoord van 2012 “Bruggen slaan” wordt uitgegaan van een geleidelijke tenuitvoerbrenging van het Verdrag. Bij de vraag hoe aan die geleidelijke tenuitvoerbrenging in de loop der tijd vorm zal worden gegeven, spelen het stellen van prioriteiten en budgettaire overwegingen vanzelfsprekend een belangrijke rol. Uitgaande hiervan, kunt u aangeven wat voor u een prioriteit is en hoe aan een eventuele investering op dat punt het beste vormgegeven kan worden?De nu aankomende wetgeving richt zich op het MEEDOEN van mensen met een beperking. Enerzijds om ideële overwegingen, maar gezien de noodzaak om de kosten voor de zorg in de hand te houden, vooral om budgettaire redenen. De zorg moet goedkoper. Het verdrag wordt daar gezien de toelichting, nu ook voor gebruikt: hoe meer mensen MEEDOEN hoe minder ze voor de staat en belasting betaler kosten. MEETELLEN als volwaardig burger, door er voor te zorgen dat sprake is van goede bescherm zorg, die beschikbaar is in natura of op basis van een PGB, krijgt onvoldoende of geen aandacht. De brug naar MEETELLEN wordt niet geslagen, integendeel die wordt afgebouwd.