Wijziging van Warenwetregelgeving in verband met de aanwijzing van schadelijke stoffen in voedingssupplementen en kruidenpreparaten

Reactie

Naam info@ursulavantienen.nl (U van Tienen)
Plaats Amsterdam
Datum 20 maart 2025

Vraag1

Wilt u reageren op deze regeling? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden. U kunt tot en met 24 maart 2025 reageren.
Als gecertificeerd herbalist in Chinese kruiden maak ik mij zorgen over de voorgenomen wijzigingen in het Warenwetbesluit voedingssupplementen en kruidenpreparaten. Chinese kruiden worden al eeuwenlang veilig toegepast in samengestelde formules, waarbij kruiden elkaars werking versterken en ongewenste effecten minimaliseren. In tegenstelling tot reguliere medicatie, waarbij vaak één werkzame stof wordt gebruikt en bijwerkingen worden geaccepteerd, is een kruidenformule afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt en zijn bijwerkingen niet geaccepteerd.

Het beoordelen van kruiden enkel op toxicologische gronden doet geen recht aan de traditionele bereidingswijze en wetenschappelijke kennis. Sommige kruiden kunnen in geïsoleerde vorm toxische eigenschappen hebben, maar verliezen deze door specifieke combinaties of bewerkingen. Deze nuance ontbreekt in de voorgestelde regelgeving.

Daarnaast is het zorgwekkend dat de lijst van verboden kruiden zonder parlementaire controle kan worden uitgebreid. Dit belemmert een transparante besluitvorming en beperkt de beschikbaarheid van veilige kruidenpreparaten. Bovendien zijn beroepsverenigingen zoals NVA en Zhong onvoldoende betrokken bij deze wijzigingen, terwijl zij over essentiële expertise beschikken.

Deze wetgeving zal grote gevolgen hebben voor de vele mensen die baat hebben bij Chinese kruiden. Door verboden op bepaalde kruiden wordt het onmogelijk om de juiste formules samen te stellen, wat direct impact heeft op cliënten die afhankelijk zijn van deze behandelingen.

Ik pleit daarom voor:
• Een bredere beoordelingswijze, waarbij ook traditionele bereidingsmethoden en klinische toepassingen worden meegenomen.
• De oprichting van een deskundigencommissie, met kruidenexperts en toxicologen, zodat besluiten op basis van gedegen kennis worden genomen.
• Herstel van inspraak van beroepsverenigingen, zodat zij structureel betrokken worden bij de besluitvorming.

Chinese kruiden zijn veilig en effectief bij correct gebruik. Er is veel onderzoek beschikbaar. De nieuwe wetgeving mag de toegankelijkheid niet onnodig beperken. Ik roep de overheid op om de expertise uit het veld serieus te nemen en samen tot een gebalanceerd besluit te komen.