Wijziging van Warenwetregelgeving in verband met de aanwijzing van schadelijke stoffen in voedingssupplementen en kruidenpreparaten

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 18 maart 2025

Vraag1

Wilt u reageren op deze regeling? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden. U kunt tot en met 24 maart 2025 reageren.
Beste mensen, als arts verbaas ik me over deze beoogde regelgeving. Als de overheid het zo belangrijk vindt om onze bevolking te beschermen tegen gevaarlijke stoffen, dan zijn deze gevaarlijke stoffen vooral te vinden in de medicatie die wordt voorgeschreven door huisartsen en specialisten, in het voedsel dat in de supermarkt ligt en in de lucht die we inademen. Waarschuwingen over het gebruik van medicatie en kruiden en de interactie zijn heel zinnig. Het zou goed zijn als artsen, apothekers en therapeuten kennis hebben van deze interacties en een wijs voorschrift kunnen doen welke daar rekening mee houdt. De waarschuwing zou óók op de verpakking van het reguliere medicament moeten worden opgenomen. Daarmee bedoel ik een waarschuwing dat het reguliere medicament de werking van een kruidenmedicament in negatieve zin zou kunnen beïnvloeden. Dat mis ik hier. Ook mis ik iets over de positieve waarde van de kruiden, die eeuwen hun waarde hebben bewezen, ver voor de moderne medicamenten -met de nodige bijwerkingen (zie Lareb)- hun intrede deden.
Atropine is bijvoorbeeld een veel gebruikt medicament in de reguliere geneeskunde. Als Atropa Belladonna verboden zou worden, moet atropine ook verboden worden. Als kruiden verboden gaan worden omdat er meldingen van bijwerkingen zijn bij het Lareb, dan kan ik nog een flinke reeks medicijnen noemen die verboden zouden moeten worden als deze meldingen werkelijk de grondslag zijn van de regeling. Het lijkt erop dat hier met twee maten wordt gemeten.
Verbieden van kruiden en stoffen is niet nodig. Elk medicament of kruid is immers in zekere zin gif als het niet goed wordt voorgeschreven. Beter is het dus (zoals dit ook bij reguliere medicatie geregeld is) ervoor te zorgen dat deze kruiden worden voorgeschreven door mensen met kennis van zaken, d.w.z. in het vakgebied geschoolde artsen en therapeuten én dat artsen tijdens hun studie ook onderwijs krijgen over kruiden en voedingssupplementen.

Bijlage