Wijziging van Warenwetregelgeving in verband met de aanwijzing van schadelijke stoffen in voedingssupplementen en kruidenpreparaten

Reactie

Naam J. van Grunderbeek
Plaats Nijmegen
Datum 24 maart 2025

Vraag1

Wilt u reageren op deze regeling? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden. U kunt tot en met 24 maart 2025 reageren.
Het onderzoek naar de mogelijke risico's van kruiden en preparaten is zonder twijfel van groot belang. Echter, een verbod op specifieke kruiden, zoals Ashwagandha, dient als een uiterste maatregel te worden beschouwd. In plaats daarvan is een constructieve samenwerking tussen verschillende vakgebieden wenselijk, gezien de waardevolle kennis die ieder van ons te bieden heeft.

Als fytotherapeuten beschikken wij over diepgaande expertise met betrekking tot de werking en toepassingen van kruiden. Het zou daarom logisch zijn om bepaalde kruiden uitsluitend via gekwalificeerde fytotherapeuten beschikbaar te stellen, in plaats van via reguliere drogisterijen, waar de kennis over kruiden en mogelijke interacties met medicatie vaak beperkt is. In veel landen, zoals Duitsland, is een nauwe samenwerking tussen reguliere en traditionele geneeskunde al gangbaar en succesvol. Een vergelijkbare aanpak in Nederland zou de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren.

Het uitgebreide pleidooi van het Herboristengilde (https://herboristengilde.nl/wp-content/uploads/2025/03/Ashwaganda-onterecht-op-de-lijst-met-verboden-planten.pdf) onderstreept de waarde van Ashwagandha en andere kruiden. Ik sluit mij hier volledig bij aan. Het verminderen van de beschikbaarheid van effectieve kruiden, terwijl tegelijkertijd medicijntekorten toenemen, beperkt de mogelijkheden om patiënten optimaal te helpen. De natuur biedt een breed scala aan waardevolle middelen, mits hier op een verantwoorde manier mee wordt omgegaan. Educatie speelt hierin een cruciale rol.

Hoogachtend,
Mw. van Grunderbeek
Fytotherapeut - Docent Vakopleiding Fytotherapie
Lid van de NVF