Regeling specifieke uitkering herstructurering volkshuisvesting

Reactie

Naam A Lam
Plaats Alkmaar
Datum 27 januari 2021

Vraag1

Een meetbare definitie voor 'leefbaarheid'. Hoe kan een verbetering van de leefbaarheid opgenomen worden als beoordelingscriterium? Hoe meten we een vooruitgang in leefbaarheid op objectieve wijze (huidige voornemen in de bijlage is om dit op grond van de leefbarometer te benaderen).
"Leefbaar" is een subjectief begrip. Je zult dus aan de burgers zelf moeten vragen of zij hun wijk als leefbaar ervaren, of wat volgens hen op dit vlak de belangrijkste verbeterpunten zijn. De Leefbaarometer heeft zeker nut om aan de tekentafel alvast een eerste inschatting te maken, maar uiteindelijk zul je toch de wijk in moeten.

Dit lijkt mij nou typisch iets om een burgerforum voor op te richten. Laat een vaste groep burgers die zich geroepen voelen, en die samen alle wijken (en liefst ook alle bevolkingsgroepen) van de betreffende gemeente vertegenwoordigen, gedurende langere tijd periodiek bij elkaar komen om met elkaar en deskundigen van gedachten te wisselen over ervaren problemen en mogelijke oplossingen. Geef ze ook de nodige begeleiding om dit doelgericht te doen. En laat dat burgerforum dan met een concreet voorstel komen hoe het geld het beste kan worden besteed, en op een later moment evalueren hoe de feitelijk bereikte resultaten zich verhouden tot de verwachtingen.