Besluit versterking voorschoolse educatie

Reactie

Naam gemeente Westerkwartier (H. E. Eding)
Plaats Leek
Datum 14 maart 2019

Vraag1

Wat vindt u van de flexibele wijze waarop de urenuitbreiding van het aanbod voorschoolse educatie is uitgewerkt?
Deze flexibele wijze is positief alleen mis ik de flexibele wijze in leeftijd. Er is nu gesteld dat het aanbod moet gelden voor de leeftijd tussen 2,5 jaar en 4 jaar.
Het stellen van geen ondergrens of op 2 jaar sluit meer aan bij de invulling in de praktijk.

Vraag4

Heeft u nog andere opmerkingen?
In het tot nu toe geldende Besluit was geen startleeftijd voor de ve vastgelegd. Een deel van de gemeenten biedt ve aan vanaf de leeftijd van 2 jaar en een deel vanaf de leeftijd van 2,5 jaar. De ondergrens voor de aanvang van het aanbod is nu bepaald op 2,5 jaar. De urennorm betreft een minimumverplichting. Het staat de houder dus vrij om voorschoolse educatie aan te bieden aan kinderen jonger dan 2,5 jaar.

Waarom moet er een ondergrens van het aanbod wettelijk worden vastgelegd hiermee kun je als gemeente niet inspelen op de lokale situatie in plattelandsgemeenten. In kleine kernen met 15 peuters is het niet haalbaar om voor 2 doelgroep peuters een apart aanbod te creëren vanwege de ondergrens.. qua leeftijd. De uren norm van 960 verdeelt over 2 jaar is wel haalbaar met 4 dagdelen van 4 uur (doelgroep peuters zitten dan in 2 reguliere groepen met VVE aanbod). Dit komt ook neer op 12 uren per week maal 40 = 480 per jaar. Dit verdeelt over 2 jaar wordt de norm van 960 uur ook gehaald.