Besluit versterking voorschoolse educatie

Reactie

Naam stichting openbaar primair onderwijs almelo (gc meijerink)
Plaats almelo
Datum 13 maart 2019

Vraag1

Wat vindt u van de flexibele wijze waarop de urenuitbreiding van het aanbod voorschoolse educatie is uitgewerkt?
de flexibiliteit biedt mogelijkheden tot maatwerk

Vraag2

Wat vindt u van de wijze waarop de inzet van een pedagogisch beleidsmedewerker in de voorschoolse educatie is uitgewerkt?
het is denk ik goed om de opvatting van de onderwijsraad hier in mee te nemen. Zie: doorgeschoten differentiatie in het onderwijsstelsel (stand van educatief nederland 2019).
dit, om te voorkomen dat de uitvoering vve geheel in handen van de kinderopvang komt te liggen. het is van essentieel belang om het basisonderwijs hier een rol in te geven en beleid te gaan voeren dat leidt tot ontschotting. wanneer versterking vve (let op: voor èn vroegschoolse educatie alleen in handen ligt van de kov -een bedrijf- ontstaat er een versterkt schot.

Vraag3

Wat vindt u van de wijze waarop het overgangsrecht is uitgewerkt?
een lastige. straks meerdere type kinderen die afhankelijk van de leeftijd onder een verschillende maatregel kunnen vallen. maakt het geheel complex

Vraag4

Heeft u nog andere opmerkingen?
de maatregel van 'eigen hbo-ers' in de kov draagt m.i. niet bij aan ontschotting. daarnaast worden op deze wijze publieke middelen in private bedrijven gestopt. en de ervaring heeft mij geleerd dat hoe goed hier onderwijs en kov ook samenwerkt uiteindelijk de bedrijfsvoering altijd van invloed is op wat we te bieden hebben.
bijvoorbeeld het aanbieden van 6 uur vve op een dag komt misschien tegemoet aan de bedrijfsvoering en aan de ouders, maar niet aan de peuters. dan is vier keer vier uur veel effectiever