Besluit versterking voorschoolse educatie

Reactie

Naam Stichting Christelijke Peuterspeelzaal Prinses Amalia (Ing. A. Kasteleijn)
Plaats Ouddorp
Datum 6 maart 2019

Vraag1

Wat vindt u van de flexibele wijze waarop de urenuitbreiding van het aanbod voorschoolse educatie is uitgewerkt?
Ik ben helemaal geen voorstander van de uitbreiding van het aantal uren voor voorschoolse educatie. Ik ben bestuurslid van een kleine peuterspeelzaal. Sinds 1 januari 2017 zijn wij geharmoniseerd naar de eisen van de kinderopvang. Wij hebben op dit moment twee groepen peuters in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar en zijn daarmee tussen de 10 en 11 uur open per week (2 dagdelen per groep). Wij bieden VVE aanbod in onze groepen op een kwalitatief goede wijze. De inspectie van de GGD is elk jaar lovend over de wijze waarop onze pm'ers dit aanbod verwezenlijken. UItbreiding naar 16 uur per week is voor ons niet realiseerbaar omdat er geen uitbreiding mogelijk is naar een derde groep ivm peuteraantallen. Verder zijn onze openingstijden gekoppeld aan de openingstijden van de basisschool waar wij in het pand gehuisvest zijn. Als laatste wil ik opmerken dat meer uren naar de peuterspeelzaal voor deze peuters het welzijn niet ten goede komt. Peuters zijn vaak in de middag al erg vermoeid met de openingstijden die wij hebben. Nog meer uren is mijns inziens niet verantwoord.

De voorgestelde maatregelen zijn mogelijk realiseerbaar voor grote organisaties die kinder(dag)opvang bieden in verticale groepen, maar voor kleine organisatie is dit mogelijk. Daarbij lijkt het dat er geen aandacht meer is voor de voormalige peuterspeelzalen en dat alles gericht is op schaalvergroting. Kleine organisatie die desondanks kwalitatief hoogwaardig VVE aanbod dreigen te verdwijnen het dat is betreurenswaardig.

Vraag2

Wat vindt u van de wijze waarop de inzet van een pedagogisch beleidsmedewerker in de voorschoolse educatie is uitgewerkt?
De extra uren (minimaal 160 uur) zorgt voor grote kostenverhoging. De beleidsmedewerker conform IKK met ingang van 2019 geeft al een extra aanslag op de bedrijfsvoering van de kinderopvang, met nog meer uitbreiding van het aantal uren pedagogisch beleidsmedewerker wordt dit alleen maar erger. Voor een kleine organisatie met een beperkte openingstijd is deze maatregel niet realiseerbaar.

Vraag3

Wat vindt u van de wijze waarop het overgangsrecht is uitgewerkt?
geen commentaar

Vraag4

Heeft u nog andere opmerkingen?
Ik zou u graag nogmaals mee willen geven dat deze wijziging er voor zorgt dat kleine organisaties zullen verdwijnen. Zeker op het platteland waar het al moeilijk genoeg is om in kleine kernen VVE aanbod te realiseren wordt dit een onmogelijke opgave.