Besluit versterking voorschoolse educatie
Reactie
Naam
|
Kinderwereld (Jacqueline Jansen)
|
Plaats
|
Coevorden
|
Datum
|
6 maart 2019
|
Vraag1
Wat vindt u van de flexibele wijze waarop de urenuitbreiding van het aanbod voorschoolse educatie is uitgewerkt?
Het is praktisch dat zelf bepaald mag worden hoe de 960 uur verdeeld kan worden over 1,5 jaar. Toch blijft het een puzzel. Er moet rekening gehouden worden met personeelsinzet, gebruik van de ruimte en inzet programma. Het moet voor ouders, peuters en aanbieders behapbaar zijn.
Door de krappe arbeidsmarkt is het belangrijk dat pedagogisch medewerkers een combinatie kunnen blijven doen van buitenschoolse opvang en peuteropvang. Hetzelfde geldt voor het gecombineerd gebruik van lokalen. Door efficiënt gebruik te maken van personeel en ruimte kan de opvang betaalbaar blijven.
Een overweging zou kunnen zijn om de leeftijdsgrens te verruimen naar 2 jaar. Bij inzet van 40 weken per jaar praten we in dat geval over 12 uur per week. Wellicht zou dit voor alle partijen “lucht” geven. Bovendien kunnen peuters eerder starten met een doelgericht aanbod en zijn ze eerder in beeld.
Vraag2
Wat vindt u van de wijze waarop de inzet van een pedagogisch beleidsmedewerker in de voorschoolse educatie is uitgewerkt?
De inzet van een HBO-er/pedagogisch beleidsmedewerker in de voorschoolse educatie juich ik toe. Ik verwacht een kwaliteitsverhoging.
Kinderwereld heeft VE locaties in de stad, maar ook in kleine kernen. Daardoor een grote spreiding van de VE peuters en dat heeft tot gevolg dat er soms maar 1 tot 3 VE peuters in een groep opgevangen worden. De inzet van 160 uur vind ik dan erg ruim en ook erg kostbaar. Ik adviseer om de ureninzet afhankelijk te maken van het aantal VE peuters in de groep. Daarnaast kun je denken aan de inzet van de pedagogisch beleidsmedewerker/coach. De uren die daarvoor beschikbaar zijn, zijn ruim genoeg als je veel kleine locaties binnen je organisatie hebt.
Vraag3
Wat vindt u van de wijze waarop het overgangsrecht is uitgewerkt?
De zoektocht naar HBO-ers is en blijft een uitdaging. Momenteel vissen we allemaal (onderwijs/zorg/kinderopvang) in dezelfde vijver. Dus het is de vraag of 2 jaar voldoende tijd is om medewerkers te vinden of eventueel op te leiden.
Vraag4
Heeft u nog andere opmerkingen?
Regeldruk vind ik een punt van zorg. Uit ervaring weet ik dat er meer regeldruk ontstaat dan nu wordt ingeschat. Dat betekent automatisch ook hogere kosten. Dit komt er voor organisaties bij zonder dat dit gecompenseerd wordt. De Wet IKK heeft al veel extra regeldruk (en dus hoge kosten) met zich meegebracht en er komt steeds meer bij. Ik vind dat regeldruk en kosten voor organisaties in het plattelandsgebied niet meer in verhouding staan.