Besluit versterking voorschoolse educatie
Reactie
Naam
|
Kinderopvang 2Samen (L Gerritsen)
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
20 maart 2019
|
Vraag1
Wat vindt u van de flexibele wijze waarop de urenuitbreiding van het aanbod voorschoolse educatie is uitgewerkt?
Om het effect van de urenuitbreiding te optimaliseren, zou de flexibiliteit verder verruimd moeten worden en het totaal aantal uur ook tussen 2 en 4 jaar ingezet moeten kunnen worden.
Vraag2
Wat vindt u van de wijze waarop de inzet van een pedagogisch beleidsmedewerker in de voorschoolse educatie is uitgewerkt?
Prima dat deze bijdraagt aan de kwaliteitsverhoging. Voor de eenduidigheid en een gelijk kwaliteitsaanbod, zouden de eisen IKK en VVE gelijk moeten zijn.
Vraag3
Wat vindt u van de wijze waarop het overgangsrecht is uitgewerkt?
Het is praktisch onmogelijk en pedagogisch gezien onwenselijk om twee scenario's (het oude en het nieuwe) tegelijkertijd uit te voeren. Organisaties moeten in de gelegenheid worden gesteld (financieel en qua tijd) om op één door hen gekozen moment (binnen een bepaalde periode) over te gaan op het nieuwe scenario.
Vraag4
Heeft u nog andere opmerkingen?
De verhoging van het aantal uur en de eisen gesteld aan hoe die uren mogen worden ingezet, houden geen rekening met de praktijk. Het laten aansluiten van de vve uren aan schooltijden is zeer waardevol, qua bereik van kinderen en qua effect. Bovendien maken praktische omstandigheden, zoals gecombineerd gebruik van ruimtes, het in een heel aantal gevallen onmogelijk om met behoud van capaciteit, aan de verruimde urennorm te voldoen. Het is erg zonde dat een goedbedoelde urenuitbreiding deze ongewenste effecten met zich meebrengt. Er had beter naar de praktijk gekeken moeten worden voordat het kader werd opgesteld. Hopelijk komt het er in de nabije toekomst van dat er een basisvoorziening komt voor alle peuters, uitgewerkt in samenspraak met organisaties voor kinder/peuteropvang en onderwijs.