Voorstel van wet tot wijziging van de Wet kinderopvang in verband met verbetermaatregelen in de gastouderopvang

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Breda
Datum 14 juni 2023

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
a) Wanneer je dit gelijk gaat stellen aan reguliere kinderopvang, betekent dat voor mij op alle vlakken. De vraag is of dit wenselijk is. Er dient niet te worden vergeten dat gastouderopvang in iemands (t)huis plaats vindt. Het lijkt mij zeer onwenselijk om daar dezelfde veiligheidsregelgeving op los te laten als op een grootschalige kinderdagopvang die niet plaatsvindt in een particuliere woning. Daarnaast is het natuurlijk van de zotte dat er in een dergelijke woning schreeuwend dure meubelstukken en speeltoestellen geplaatst zouden moeten worden (vanwege een incident, wat overigens ook met dergelijke meubels niet uit te sluiten is). Voor de meeste gastouders is het financieel niet haalbaar. Er komen simpelweg niet dezelfde bedragen binnen als op een kinderdagverblijf, belastingtechnisch mag er een hoop niet worden afgetrokken en ook de kot ligt beduidend lager.

b) Wat een onzin! De GGD is hier de overkoepelende organisatie die ook het functioneren van de bureau's monitort. Lijkt mij dus dat de kwaliteit vanuit de gobs up to date moet zijn. En wanneer dit niet het geval blijkt, lijkt het mij handig om daar meer eenlijnigheid in te creëren.
De meeste gastouders werken als zzp-er en wordt verwacht zelf hun opdrachtgevers te werven. Door het aantal gastouderbureaus waarmee zij samenwerken te beperken, maak je dit een stuk uitdagender en tijdrovender. Ook ouders kiezen, net als gastouders, bewust voor het bureau waar ze mee in zee gaan. Ik zie dus absoluut geen meerwaarde voor het beperken van het aantal gob waar je als gastouder bij aansluit.

c) Dit lijkt me fijn dat dit beschikbaar is, MITS de gastouder hier behoefte aan heeft! Wat mij betreft ongewenst om een onbekende op bezoek te hebben, die je op basis van een momentopname gaat vertellen hoe en wat.

Laten we alsjeblieft stoppen met de hysterie, betutteling en alles willen controleren. Laten we de gastouderopvang toegankelijk houden, voor zowel kinderen, ouders als gastouders!
Laten we de kinderen gunnen dat ze mogen ontdekken wat ze kunnen (en nog niet kunnen), mogen vallen en opstaan (ja, daar hoort soms een blauwe plek bij).

Laten we wensen dat kinderen zich mogen ontwikkelen in een omgeving waar ZIJ zich veilig voelen, liefdevol met ze wordt omgegaan en de ruimte krijgen om te mogen ervaren en voelen en ontdekken.