Voorstel van wet tot wijziging van de Wet kinderopvang in verband met verbetermaatregelen in de gastouderopvang
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Oosterhout
|
Datum
|
18 juni 2023
|
Vraag1
U kunt reageren op alle onderdelen.
a) het gelijkstellen van verantwoorde gastouderopvang aan verantwoorde kinderopvang; als de gastouderopvang gelijkgesteld wordt aan kinderopvang, dan betekent dit volgens mij ook de diplomaeisen. Als dit klopt zullen heel wat gastouders verplicht moeten stoppen. Er is nu al schrijnend tekort aan kinderopvangplaatsen. Daarnaast is er nu sprake van onduidelijkheid over het gebruik van speeltoestellen, maar ook bedden en boxen die dan moeten voldoen aan dezelfde criteria. De overheid geeft 21 cent meer KOT, wat natuurlijk veel te weinig is om te kunnen voldoen aan deze gelijkstelling.
b) het mogelijk maken om het aantal gastouderbureaus waar een gastouder bij aangesloten kan zijn te beperken; het doel hiervan is voornamelijk beter zicht op het kindaantal en dat de ggd het betreffende gastouderbureau kan aanspreken als er iets niet in orde is. Een gastouder kan net zo goed sjoemelen met de kindaantallen bij 1 bureau als bij meerdere bureaus. Een betere maatregel lijkt mij het bijhouden van urenlijsten, net als op een kinderdagverblijf. Daarbij weet ik als bureau dat alle bij mij aangesloten gastouders zich keurig aan de wet houden. Dus nu zijn de gastouderbureaus de dupe van een klein groepje die dat niet doet. Elk gastouderbureau hoort goed bereikbaar te zijn voor de ggd. Extra bureaus betekent juist extra controle. Het huidige betaalsysteem zorgt juist voor lage kwaliteit door gastouderbureaus. Ouders willen zo min mogelijk betalen en kiezen goedkope bureaus, terwijl het voor gastouders juist beter is om met een duurder en kwalitatief goed bureau samen te werken. Als de kinderopvangtoeslag zodanig ingericht wordt dat er een eerlijke vergoeding bestaat voor gastouder én gastouderbureaus, dan kunnen gastouderbureaus ook redelijke prijzen vragen, ipv 2 tientjes per gezin zoals sommige bureaus doen, om maar ouders over te laten stappen. Als deze maatregel doorgedrukt wordt, zullen juist de betere (duurdere bureaus) omvallen, omdat ouders massaal voor de goedkope internetbureaus kiezen. De KOT is te laag, dus ouders betalen de bureaus uit eigen zak. Misschien een wettelijke verdeling, zodat een deel van de KOT voor de bureaus beschikbaar is?
c) het mogelijk maken van pedagogische begeleiding en coaching ter ondersteuning van gastouders. Dit lijkt me een prima toevoeging die de kwaliteit ten goede komt.