Concept-Vrijstellingsbesluit schuldbemiddelaars

Reactie

Naam Divosa/VNG (mr Hidde Brink)
Plaats Utrecht/Den Haag
Datum 26 augustus 2013

Vraag1

1. Wat is uw reactie op het Concept-Vrijstellingsbesluit Schuldbemiddelaars in het algemeen?
2. Eerder is aangekondigd dat de vergoeding voor schuldbemiddeling gemaximeerd zou worden. Er is echter voor gekozen om deze vergoeding toch vrij te laten, omdat de vergoeding voor schuldbemiddeling alleen wordt betaald van het gedeelte dat beschikbaar is voor de aflossing van schulden (de schuldeiser betaalt) en schuldbemiddelaars er belang bij kunnen hebben om hun vergoeding af te stemmen op het individuele geval. Wat is uw reactie op de keuze om de vergoeding voor schuldbemiddeling vrij te laten in plaats van te maximeren?
Ambtelijke reactie van VNG en Divosa. Aankondiging van een bestuurlijke reactie door beide verenigingen.

Half juli 2013 hebben Divosa en VNG kennis genomen van het voornemen van het ministerie van EZ om een AMVB te maken die schuldbemiddeling door private partijen mogelijk maakt.
Het ministerie vraagt betrokken organisaties om feedback te geven op de concept-AMVB door middel van internetconsultatie. De consultatietermijn eindigt eind augustus 2013 al.
Divosa en VNG hebben aangegeven deze termijn te kort te vinden om een bestuurlijke reactie te geven. Het valt immers midden in de vakantieperiode waardoor het onze verenigingen niet lukt om de besturen een standpunt te laten innemen.
Helaas bleek EZ niet bereid de termijn te verlengen.

Divosa en VNG hebben daarom besloten via deze internetconsultatie hun zorgen over deze AMVB kenbaar te maken en in september 2013 de ministeries van EZ en SZW een bestuurlijke reactie te geven. Ook vragen wij om met ons in overleg te treden over de AMVB alvorens deze vast te stellen.

Wij zijn zeer bezorgd over de effecten van private schuldbemiddeling voor burgers en gemeenten als de AMVB niks regelt over toezicht op de kwaliteit van dienstverlening. Burgers kunnen makkelijk de dupe worden van falende dienstverlening en dito toezicht waardoor gemeenten vaak toch moeten bijspringen, met alle maatschappelijke kosten van dien. Ook het no-cure-no-pay-principe geeft volgens ons nadelige prikkels.
VNG en Divosa zijn verder benieuwd hoe de ministeries van EZ en ook SZW deze AMVB plaatsen in het licht van de vorig jaar in werking getreden Wet Gemeentelijke schuldhulpverlening waarbij gemeenten verantwoordelijk zijn geworden voor (integrale) schuldhulpverlening aan burgers.

In onze bestuurlijke reactie zullen wij de feedback en aanbevelingen verder uitwerken. Wij roepen de ministeries van EZ en SZW op om met de VNG en Divosa in gesprek te gaan over deze AMVB.

Met vriendelijke groet,
Jeannette de Ridder (VNG) en Hidde Brink (Divosa)