Wet vuurwerkverbod

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Weert
Datum 31 januari 2022

Vraag1

Wat is uw opvatting over de introductie van een algemeen vuurwerkverbod voor consumenten?
Helaas is er in nederland een beweging gaande om alles waar ook maar iemand plezier aan beleeft, te verbieden.

Niemand kan ontkennen dat er raddraaiers zijn die alles wat voorhanden is (inclusief vuurwerk) misbruiken om rotzooi te trappen, niemand kan ontkennen dat er schade kan optreden door (illegaal) vuurwerk.
Net zoals niemand kan ontkennen dat er schade kan optreden door roken, deelnemen aan het verkeer, een barbecue en vele andere activiteiten.

Om de schade en letsel te beperken is er in 2020 al, een verbod ingesteld op vuurwerk uit de categorie F3.
Het zware knal vuurwerk en vuurpijlen dus.

Door het totaalverbod ivm Corona zijn de effecten van dit verbod nog nooit vastgesteld en is er dus ook geen reden om het verbod nu al verder uit te breiden, anders dan principieel tegen ieder vorm van vermaak met oud en nieuw.

De Politiek kan niet blind zijn voor wat er tijdens de afgelopen 2 jaarwisselingen gebeurde. Overal was de lucht verlicht door vuurwerk, geen stad, In bijna iedere straat was vuurwerk te aanschouwen.
Kortom, een vuurwerkverbod is op voorhand een onuitvoerbare farce. De rijen in het buitenland worden alleen maar langer door een dergelijk verbod.
Nu is Belgie niet eens zo'n ramp, maar het steeds grotere aanbod uit Oost Europa is dit des te meer gezien daar alles lijkt te mogen.

Door het legaal aanbieden van vuurwerk heeft de Nederlandse overheid controle op wat er verkocht wordt, en kan mijn sturen dat dit veilig vuurwerk betreft, en uiteraard de BTW en inkomstenbelastingen tegenmoet zien.

Door het verbod zal wellicht de brave huisvader die een beetje vuurwerk wil afsteken (maar wel wat meer dan een ijs-fonteintje) wellicht afhaken,
maar juist het volk dat bushokjes wil opblazen zal in oost europa de bommen wel gaan bestellen.

Voor wat betreft het argument druk op de zorg; Lichamelijk letsel;
Laten we nou eerst eens kijken wat het verbod op F3 vuurwerk doet voor dit letsel, voordat we verder gaan verbieden.

Voor wat betreft het argument schade;
Laten we eens kijken hoeveel een gemiddelde eredivisiewedstrijd kost aan schade en politie inzet. (Schatting voor alleen al de politie inzet is 10,5 miljoen in 2008/2009, dan hebben we nog niet gesproken over de schade aan de compleet gesloopte treinstellen, bussen, horeca gelegenheden / terrassen, bushokjes, autos, fietsen en straatmeubilair).
Toch hoor ik Klaver en Ouwehand niet vragen om een totaalverbod op alle duels in het betaalde voetbal.