Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet vuurwerkverbod

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zoetermeer
Datum 4 februari 2022

Vraag1

Wat is uw opvatting over de introductie van een algemeen vuurwerkverbod voor consumenten?
Los van dat ik het erg jammer zou vinden als een traditie die slechts enige jaren geleden tot UNESCO immaterieel erfgoed is benoemd zou eindigen (wat is het nut van 'immaterieel erfgoed' eigenlijk is als dingen die er toe benoemd worden vrijwel direct daarna stoppen!?), denk ik dat een verbod om drie redenen niet zinnig is.

Reden 1)
Door de Corona epidemie hebben we naast de ellende die de ziekte zelf heeft veroorzaakt ook twee jaar lang gezien wat er gebeurt als er geen vuurwerk verkocht of afgestoken mag worden. Het resultaat is slechts een geringe daling van het aantal problemen, een toename van verkoop/gebruik van illegaal vuurwerk en een vergelijkbare hoeveelheid schade/letsel als 'normaal'.

Dit laat zien dat een verbod slechts weinig impact zal hebben.

Reden 2)
In landen waar de vuurwerkgewoonte niet bestaat is er inderdaad geen tot weinig schade & letsel door vuurwerk. Echter, ook in die landen loopt de eerste hulp met oud & nieuw vol (weliswaar met andere soorten letsel, maar zeker niet minder gevallen en ook niet enkel kleine zaken), zijn de hulpverleners niet aan te slepen en is er veel materiële schade.

Dit laat zien dat het probleem niet aan vuurwerk ligt, maar ergens anders ligt.

Reden 3)
In een aantal EU landen zijn bijna geen beperkingen op de verkoop en het gebruik van vuurwerk. Dit, in combinatie met de open grenzen, zorgt ervoor dat het erg makkelijk is om aan vuurwerk te komen. Dat dit vuurwerk in Nederland illegaal is blijkt in de praktijk slechts een beperkte afschrikkende werking te hebben. Het is erg onwaarschijnlijk dat er voldoende middelen komen om deze import te stoppen (niet alleen vanwege kosten, maar vooral ook omdat dergelijke barrières helemaal niet wenselijk zijn wegens de economische schade die ze zullen veroorzaken).

Niet alleen zorgt deze import tot gevaarlijke toestanden in Nederland (mensen die veel te veel vuurwerk inkopen, vervoeren en opslaan), maar het is op zijn zachts bijzonder opvallend te noemen dat in de landen waar het vuurwerkbeleid zoveel liberaler is zowel de materiële schade als de hoeveelheid letsel veroorzaakt door vuurwerk veel beperkter is dan in Nederland.

Dit laat zien dat de problemen in Nederland niet veroorzaakt worden door een te losse wetgeving, maar dat het waarschijnlijker is dat de problemen juist door het bestaande restrictieve beleid worden veroorzaakt.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht