Waddenzee zonering onbemande luchtvaartuigen
Reactie
Naam | Luchtbeeld.nl (drs. P. Oostveen) |
---|---|
Plaats | Enschede |
Datum | 7 november 2024 |
Vraag1
U kunt tot en met 2 december 2024 via deze website reageren op alle onderdelen van zowel het besluit als de regeling en de daar bijhorende toelichtingen. We nodigen u uit om onder andere te reageren op de volgende vragen:1. Verwacht u dat de voorgestelde wijzigingen effect hebben op u of uw organisatie en zo ja in welke mate?
2. Wat vindt u van de vijf uitzonderingsgevallen waarin onbemande luchtvaartuigen en drones wel zijn toegestaan?
Goed initiatief om dronevluchten toe te staan in het milieubeschermingsgebied Waddenzee. Des te meer omdat dit gebied niet alleen de Waddenzee betreft, maar ook grote delen van de Waddeneilanden. Zoals de Boschplaat op Terschelling en half Schiermonnikoog. Drones kunnen veel nuttige taken uitvoeren zonder de natuur te verstoren en zijn qua overlast niet te vergelijken met bemand luchtverkeer (waarvoor de regeling was bedoeld).
Te overwegen is om (in ieder geval voor een deel van de uitzonderingen a t/m e) wel een minimale vlieghoogte voor te schrijven om onnodige verstoring uit te sluiten. Volgens de Handleiding drones boven Natura 2000 gebieden (Bureau Waardenburg) is significante verstoring van vogels en zeehonden uitgesloten bij professionele dronevluchten hoger dan 50 meter (in broedseizoen 60 meter). Het moment van opstijgen en landen zou dan uiteraard zijn uitgesloten van die minimale hoogte.
Juist op de Waddenzee ligt het voor de hand BVLOS vluchten uit te voeren voor de omschreven toepassingen. Dan kun je opstijgen buiten het gebied (bijvoorbeeld vanaf de zeedijk) en de hele Waddenzee overvliegen zonder zelf het gebied te hoeven betreden. Om BVLOS vluchten te vereenvoudigen zou het zeer wenselijk zijn om het volledige Milieubeschermingsgebied Waddenzee tot een hoogte van 150 (?) meter aan te wijzen als atypisch luchtruim. Immers, het gebied blijft tot een hoogte van 450 meter verboden voor regulier luchtverkeer en de meeste drones.
Een ander aandachtspunt blijft Natura 2000. Mits zorgvuldig en op voldoende hoogte uitgevoerd, zijn professionele dronevluchten goed mogelijk zonder de natuur te verstoren. Om hier duidelijkheid over te verschaffen, zou het goed zijn om in Natura 2000 beheerplannen voor de Waddenzee (of beter nog in alle Natura 2000 beheerplannen) expliciet op te nemen dat professionele dronevluchten voor de hier omschreven categorieën zijn uitgesloten van de vergunningsplicht, eventueel onder voorwaarde van een minimale vlieghoogte van 60 meter.
Tot slot ga ik ervan uit dat het maken van foto’s/video’s voor stockbureaus (fotoagentschappen) valt onder ‘incidentele foto- en filmopnamen in het belang van nieuwsvoorziening of voorlichting’. Deze beelden worden immers vaak aangeschaft en gebruikt door uitgevers van onder meer kranten, tijdschriften, school- en studieboeken, informatieve websites en andere mediakanalen. Als hier twijfel over bestaat zou de omschrijving aangepast moeten worden om deze foto-/filmopnamen mogelijk te maken.