Waddenzee zonering onbemande luchtvaartuigen

Reactie

Naam Dronewatch (Drs. WP de Jager)
Plaats Renkum
Datum 6 november 2024

Vraag1

U kunt tot en met 2 december 2024 via deze website reageren op alle onderdelen van zowel het besluit als de regeling en de daar bijhorende toelichtingen. We nodigen u uit om onder andere te reageren op de volgende vragen:
1. Verwacht u dat de voorgestelde wijzigingen effect hebben op u of uw organisatie en zo ja in welke mate?
2. Wat vindt u van de vijf uitzonderingsgevallen waarin onbemande luchtvaartuigen en drones wel zijn toegestaan?
Het huidige verbod is natuurlijk niet meer van deze tijd. Drones kunnen op vele manieren zinvolle taken uitvoeren boven het Waddengebied. Denk aan medische spoedtransporten van en naar Waddeneilanden, of het uitvoeren van fauna-inventarisaties zoals vogeltellingen. Ook op het gebied van fotografie en video is een wijziging welkom. Cameradrones worden steeds kleiner en stiller en in de meeste gevallen is er amper sprake van verstoring voor de natuurlijke leefomgeving, zeker buiten het broedseizoen. En het huidige totaalverbod is amper handhaafbaar, alleen al om die reden is een wetswijziging meer dan welkom.

Maar ook al zou de wet worden gewijzigd, dan is het wel van belang dat er werkbare procedures komen gelet op de N2000-status van het Waddengebied. Vliegen boven Natura 2000-gebieden is één van de grootste hoofdpijndossiers voor (professionele) dronepiloten, dus het simpelweg niet meer verbieden van dronevluchten boven de Waddenzee is niet voldoende. Er zal echt werk moeten worden gemaakt van een werkbare en vlotte procedure om dronevluchten in Natura 2000-gebieden in zijn algemeenheid goedgekeurd te krijgen. Anders is deze wetswijziging niet meer dan een wassen neus.

Tot slot stelt het ministerie dat het Waddenzeegebied opgenomen wordt in het ED-269 databestand dat dronepiloten moeten inlezen in hun drones. Leuk bedacht, maar niemand doet dat. De informatievoorziening rond deze verplichting is non-existent en bovendien werkt deze techniek uiterst belabberd, zoals uitgebreid is gedocumenteerd op Dronewatch. En men vergeet voor het gemak dat gebruikers van C0-klasse drones deze bestanden niet eens hoeven in te laden. Laat dat nu net een van de grootste gebruikersgroepen zijn. Maak veel meer werk van communicatie, en betrek daarbij externe partijen met een aantoonbaar groot bereik in de dronesector.