Wijziging Warenwet en Tabaks- en rookwarenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amstelveen
Datum 16 mei 2023

Vraag1

Wat vindt u van het wetsvoorstel?
VAPORIZERS HOREN NIET ONDER DE TABAKSWET TE VALLEN

Wat zijn vaporizers en waarom, waarvoor en hoe gebruiken mensen vaporizers? 
Vooropgesteld: een vaporizer wordt per definitie niet gebruikt voor de consumptie van tabak! Een vaporizer wordt per definitie wel gebruikt om de actieve bestanddelen van recreationele of medicinale kruiden door middel van verhitting (géén verbranding!) los te maken, zodat de actieve bestanddelen in damp (géén rook!) veranderen en deze geïnhaleerd kunnen worden.

Notabene
Vaporizers moeten niet verward worden met zogenaamde vapes. Vapes zijn zogenaamde e-sigaretten. 

Vaporizers zijn prima recreatief te gebruiken, maar ze zijn ook geschikt voor medisch gebruik. Zonder verbranding en rook ervaar je alleen het plezierige of geneeskrachtige effect van recreationele of medicinale kruiden, of cannabis, zonder tabak. Het belangrijkste voordeel van verdampen ten opzichte van roken, is dat het plantaardige materiaal niet verbrandt. Kruidendamp die gemaakt wordt zonder te verbranden, is veel puurder, effectiever, schoner en dus ook gezonder, dan roken en/of branden als wierook; veel van de schadelijke stoffen die door verbranding worden veroorzaakt, zijn niet aanwezig in de kruidendamp. De met een vaporizer gecreëerde kruidendamp is idealiter teervrij.

Sinds 2000 zijn vaporizers gepatenteerde high-tech apparaten, die door de diverse merken / producenten in een hoog tempo door geïnnoveerd worden. Consumenten kunnen hun kruiden hierdoor volledig veilig en met uiterste precisie vaporiseren (verdampen). 

Waarom horen vaporizers niet onder de tabakswet te vallen?
Vaporizers worden nu net verkocht, om mensen van de tabak af te helpen en er vanaf te houden! Als verkopers van vaporizers zich aan deze nieuwe regels moeten gaan houden, dan wordt het veel moeilijker om vaporizers onder de aandacht te brengen van tabaksgebruikers. Hierdoor zullen tabaksgebruikers veel minder snel overgaan tot de aanschaf van een vaporizer en daarmee zullen tabaksgebruikers ook veel minder snel overstappen van het roken van tabak, naar het vaporiseren (verdampen) van recreationele of (medicinale) kruiden zonder tabak, hetgeen tot gevolg zal hebben, dat veel tabaksgebruikers nu dus net aan de tabak blijven, in plaats van ermee te stoppen. Deze nieuwe wet-/regelgeving veroorzaakt hiermee nu juist een averechts nadelig effect, in plaats van een voordelig effect voor de volksgezondheid. 


G. Boels
adviseur Vereniging Landelijk Overleg Smartproduc