Warmtewet

Reactie

Naam Teus van Eck Energie en Milieu (drs ing T van Eck)
Plaats Oosterbeek
Datum 25 oktober 2010

Vraag1

Graag ontvangen wij in maximaal 3 A4 uw zienswijze op de voorgestelde wijzigingen van de warmtewet
Teus van Eck
E-mail: tencvaneck@planet.nl
www.teusvaneck.nl
Betreft: Reactie op consultatie Warmtewet d.d. 14 okt. 2010
1 Relatie met EPC en energielabels: Hoewel er nog wel een aantal problemen en tekortkomingen zijn zullen de geplande wijzigingen voor de EPC en energielabel berekeningen een duidelijke energetische waardering voor collectieve energiesystemen geven. De intentie daarbij is een zodanige afweging van mogelijke bouwkundige en installatie alternatieven voor verduurzaming en energiebesparing te creëren dat de meest kostenefficiënte alternatieven worden gekozen. Dit is een totaal andere en veel meer toekomstgerichte benadering dan het strikt hanteren van het NMDA principe.
Bovendien zijn op korte termijn alle alternatieven voor de HR ketel duurder dan de HR ketel, geven ze wel meer verduurzaming en energiebesparing en hebben ze naar verhouding (veel) hogere vaste kosten. Om het geheel dan financieel toch sluitend te maken worden er vrij onderhandelbare aansluitbijdragen vastgesteld. Is het dan zeker voor nieuwe projecten niet veel eenvoudiger om alleen transparantie te vereisen? Als bovendien bij nieuwe projecten alle betrokken partijen akkoord gaan met gezamenlijk vastgestelde contractvoorwaarden is er dan uitgebreid toezicht noodzakelijk?
2 Blokverwarming met gasketels:Formeel vallen de meeste projecten ook onder de Warmtewet. Het lijkt mij praktisch heel onverstandig om al deze projecten volledig te controleren. Naar aanleiding van mijn deelname aan TROS Radar over het onderwerp blokverwarming heb ik uit veel contacten ervaren dat er voor deze projecten vooral behoefte is aan transparantie, toewijzing verantwoordelijkheden en goede communicatie. Stel hiervoor regels op met een beroepsmogelijkheid. Binnenkort zet ik op mijn site een notitie met aanbevelingen voor deze problematiek.
3 Kosten en risico’s voor warmteproducenten:De echte kosten en risico’s voor warmteproducenten zijn in de praktijk door echte deskundigen redelijk vast te stellen.
4 Bestaande projecten:Projecten hebben een vaak sterk afwijkende positie(gehad) t.a.v. afschrijvingen, aansluitbijdragen en tarieven. Pak dit pragmatisch aan.
Mijn conclusie: Maximale aandacht voor transparantie, verantwoordelijkheden, communicatie en beroepsmogelijkheden en geen gedetailleerde administratieve controle. Waarom hier een grote bureaucratie beginnen terwijl er voor de in geldsomvang veel grotere posten voor bouwgrond, bouw, keukens en badkamers er nauwelijks eisen zijn.