Wet bestemming lichamen van overledenen
Reactie
Naam
|
FARR en GGD Amsterdam (Drs. P. den)
|
Plaats
|
Rotterdam en Amsterdam
|
Datum
|
16 december 2024
|
Vraag1
Het is mogelijk om op alle onderdelen van het voorstel te reageren.
Beste heer, mevrouw,
Fijn dat de wet op de lijkbezorging wordt gemoderniseerd. Aangezien deze wet waarschijnlijk weer meerdere decennia mee zal gaan wil ik, als forensisch arts werkzaam bij de FARR in Rotterdam en GGD Amsterdam, toch enkele opmerkingen maken.
In artikel 14, lid 5b, wordt het de forensisch arts bevoegd om middels een katheterisatie of punctie lichaamsmateriaal van de overledene af te nemen voor toxicologisch onderzoek. Maar waarom beperken tot alleen toxicologisch onderzoek? Wellicht kan er, in de nabije toekomst, door nieuwe wetenschappelijke inzichten ook (bio)chemisch of genetisch onderzoek verricht worden en kunnen wij hiermee meer zekerheid geven over de aard van overlijden, doodsoorzaak of postmortaal interval. Een iets bredere formulering zorgt dat er wetenschappelijke innovatie mogelijk blijft.
Zo ook bij artikel 14, lid 10. Hierin wordt beschreven dat 'de met nader onderzoek verkregen informatie mogen niet voor ander doel gebruikt worden dan het vaststellen van aard van overlijden of doodsoorzaak'. Hiermee wordt het ook zeer lastig om wetenschappelijk onderzoek te verrichten met deze resultaten. Waardoor vragen als 'gaan er meer mensen dood door drugs?', 'en welke dan?' moeilijker te beantwoorden zullen worden. Dit heeft nadelige effecten op de doodsoorzaakstatistieken, maar bv ook op drugspreventie en preventie over andere chemische stoffen. Terwijl dit onderzoek wel anoniem en medisch-ethisch verantwoord uitgevoerd kan worden. Zonde om dit te beperken voor de gehele duur van de nieuwe wet op dit gebied.
Hoogachtend,
P.S. den Brave