Wijziging van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting in verband met tweede evaluatie, actieplan donorkinderen en omvorming Sdkb

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 7 juli 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
re: Wijziging wettelijk maximum naar 12 gezinnen per donor
In het Memorie van toelichting wordt aangegeven dat de wijziging van het maximum van 25 kinderen naar 12 gezinnen wordt ingevoerd om meer mogelijkheden te geven tot het krijgen van kinderen van dezelfde donor binnen 1 gezin. Echter omdat twee vrouwen in deze regeling niet als "gezin" worden gezien heeft dit als resultaat dat het donorquota dat wij in 2017 hadden afgekocht voor onze dochter wat ook recht gaf op volgende kinderen van deze donor, nu niet meer toereikend zou zijn omdat mijn partner nu het kind zou willen krijgen en daarvoor dan een eigen moedercode nodig zou hebben terwijl dit in hetzelfde gezin (geregistreerd partner en meemoeder van onze 1e dochter) plaatsvind. Wij komen hier nu achter terwijl wij net op het punt staan weer het proces in te gaan, bij inwerking treding van deze wet zou dus opeens mijn partner niet meer gebruik kunnen maken van deze donor die ook de donor is van ons dochtertje. Het is voor ons heel belangrijk dat onze dochter genetisch ook familiar is met het tweede kindje en ook dat wij beiden de kans krijgen om te dragen.

Aangezien in 2017 deze regelwijziging nog onbekend was en wij daarom nu achteraf voor de situatie worden gesteld dat de reservering van onze donor niet gebruikt kan worden door mijn partner voor ons tweede kindje is zeer pijnlijk. Een overgangsregeling voor twee-vrouw gezinnen die al een commitment aangegaan zijn op basis van vorige regelgeving lijkt op zijn plaats.