Verkenning verbetering van en draagvlak voor de werkkostenregeling

Reactie

Naam Brandweer Midden en West Brabant (drs D.G.L. Kransen)
Plaats Tilburg
Datum 15 mei 2013

Vraag1

Vraag 1
Ligt uw voorkeur bij:
a) het noodzakelijkheidscriterium als open norm met veel flexibiliteit, waarbij het privévoordeel van noodzakelijke voorzieningen buiten het loonbegrip blijft; of
b) aanpassingen binnen bestaande kaders van de werkkostenregeling, met minder flexibiliteit, maar meer zekerheid door middel van detailregelingen.

Vraag 2
In hoeverre wordt uw voorkeur bepaald door de daarmee samenhangende administratieve lasten?

Vraag 3
In hoeverre bent u bereid een verlaging van het percentage van de vrije ruimte te accepteren in ruil voor een door u gewenste verbetering?

Vraag 4
Beschrijf de voor u wenselijke methode van vaststellen van verschuldigde eindheffing bij overschrijding van de vrije ruimte. Ook kunt u beschrijven de situatie waarin de voorschotmethode per tijdvak onmisbaar is.
vraag 1 voorkeur A
vraag 2 beperking van de administratieve last is belangrijk maar de vraag of het voor uitvoering van de functie echt noodzakelijk is voor de brandweer het allerbelangrijkste. De huidige werkkostenregeling geeft onvoldoende mogelijkheden. Veel kosten worden nu binnen de brandweer gemaakt voor de noodzakelijke uitvoering van de functie en vallen niet onder werkkosten regeling. Denk daarbij aan reiskosten, beschikbaarheid, verhuiskosten, kosten voor sporten, bereikbaarheid per telefoon etc.
vraag 3 Dat hangt af van de invulling van het noodzakelijkheidscriterium. Hoe meer daar onder valt, hoe lager het percentage kan zijn. Korpsen met veel (betaalde) vrijwilligers hebben een lage loon som en daarmee een kleine vrije ruimte, die onvoldoende ruimte biedt om de noodzakelijke kosten te kunnen dekken.
vraag 4, van te voren aangeven wat noodzakelijk is, dus toetsing vooraf. En afrekening achteraf per jaar.