Verkenning verbetering van en draagvlak voor de werkkostenregeling

Reactie

Naam F. Lourens
Plaats Alphen aan den Rijn
Datum 19 april 2013

Vraag1

Vraag 1
Ligt uw voorkeur bij:
a) het noodzakelijkheidscriterium als open norm met veel flexibiliteit, waarbij het privévoordeel van noodzakelijke voorzieningen buiten het loonbegrip blijft; of
b) aanpassingen binnen bestaande kaders van de werkkostenregeling, met minder flexibiliteit, maar meer zekerheid door middel van detailregelingen.

Vraag 2
In hoeverre wordt uw voorkeur bepaald door de daarmee samenhangende administratieve lasten?

Vraag 3
In hoeverre bent u bereid een verlaging van het percentage van de vrije ruimte te accepteren in ruil voor een door u gewenste verbetering?

Vraag 4
Beschrijf de voor u wenselijke methode van vaststellen van verschuldigde eindheffing bij overschrijding van de vrije ruimte. Ook kunt u beschrijven de situatie waarin de voorschotmethode per tijdvak onmisbaar is.
Ik heb slechts twee algemene opmerkingen:
1) er gaat ± € 10 miljard om in vergoedingen en verstrekkingen. De overheid wil voor zich hieruit geld creëren. De werkkostenregeling biedt soelaas. De regeling wordt aan werkgevers en werknemers gepresenteerd als zijnde budgetneutraal. Dit is tegenstrijdig: er vloeit geld naar het rijk toe, maar het komt nergens vandaan.
2) de regeling zou een administratieve lastenverlichting met zich meebrengen. Ik sprak inmiddels heel wat mensen erover, leken en vaklui die hiernaar onderzoek deden. Van allen hoor ik dat het alleen een lastenverzwaring kan en zal zijn. Ook ikzelf kan mij niet anders voorstellen.