Verkenning verbetering van en draagvlak voor de werkkostenregeling

Reactie

Naam Orbis Huishoudelijke Hulp BV (Dhr. AJ Jaegers)
Plaats Sittard
Datum 13 mei 2013

Vraag1

Vraag 1
Ligt uw voorkeur bij:
a) het noodzakelijkheidscriterium als open norm met veel flexibiliteit, waarbij het privévoordeel van noodzakelijke voorzieningen buiten het loonbegrip blijft; of
b) aanpassingen binnen bestaande kaders van de werkkostenregeling, met minder flexibiliteit, maar meer zekerheid door middel van detailregelingen.

Vraag 2
In hoeverre wordt uw voorkeur bepaald door de daarmee samenhangende administratieve lasten?

Vraag 3
In hoeverre bent u bereid een verlaging van het percentage van de vrije ruimte te accepteren in ruil voor een door u gewenste verbetering?

Vraag 4
Beschrijf de voor u wenselijke methode van vaststellen van verschuldigde eindheffing bij overschrijding van de vrije ruimte. Ook kunt u beschrijven de situatie waarin de voorschotmethode per tijdvak onmisbaar is.
Vraag 1
mijn voorkeur ligt bij het noodzakelijkheidscriterium omdat dit mijns inziens een heldere beoordelingsmethodiek is voor de werkgever om toe te passen en naar de werknemer(s) om uit te leggen.
Vraag 2
Administratieve lasten spelen in zoverre en rol dat bij een heldere methodiek deze altijd zullen verminderen.
Vraag 3
De vrije ruimte zoals deze in de huidige systematiek wordt toegepast is niet echt rechtvaardig. In een sector zoals de onze (thuiszorg) met relatief lage lonen is deze een stuk lager dan sectoren waar de gemiddelde lonen een stuk hoger liggen.
Een verlaging zou dan ook niet het eerste zijn waar ik aan denk.
Verder zou ik ervoor willen pleiten om bepaalde regelingen zoals bijvoorbeeld het fietsproject onder gerichte vrijstellingen te laten vallen.
Vraag 4
De vaststelling van verschuldigde eindheffing zou voor ons het beste na afloop van het loonjaar kunnen plaats vinden. Daarbij aangetekend dat intern uiteraard dit per loonvakperiode goed gemonitord moet worden. Dit om een optimale benutting te waarborgen