Verkenning verbetering van en draagvlak voor de werkkostenregeling

Reactie

Naam MBZ Consultancy (H. Bakker)
Plaats Almere
Datum 1 mei 2013

Vraag1

Vraag 1
Ligt uw voorkeur bij:
a) het noodzakelijkheidscriterium als open norm met veel flexibiliteit, waarbij het privévoordeel van noodzakelijke voorzieningen buiten het loonbegrip blijft; of
b) aanpassingen binnen bestaande kaders van de werkkostenregeling, met minder flexibiliteit, maar meer zekerheid door middel van detailregelingen.

Vraag 2
In hoeverre wordt uw voorkeur bepaald door de daarmee samenhangende administratieve lasten?

Vraag 3
In hoeverre bent u bereid een verlaging van het percentage van de vrije ruimte te accepteren in ruil voor een door u gewenste verbetering?

Vraag 4
Beschrijf de voor u wenselijke methode van vaststellen van verschuldigde eindheffing bij overschrijding van de vrije ruimte. Ook kunt u beschrijven de situatie waarin de voorschotmethode per tijdvak onmisbaar is.
Vraag 1

Bij het noodzakelijkheidcriterium. Als we het fiscale loonbegrip weer willen aansluiten bij de maatschappelijke opvatting van wat loon is – hetgeen mijns inziens dringend noodzakelijk is – dan is dit echt de enige keuze. Ik juich het voorstel voor de invoering van een noodzakelijkheidscriterium dan ook van harte toe! Moedig, maar – inderdaad - wel noodzakelijk. Zie voor verdere onderbouwing van mijn mening mijn blog op http://www.salarisprofs.nl/blogs/1/g6wf4a-licht-aan-het-einde-van-de-tunnel.

Vraag 2

Invoering van het noodzakelijkheidscriterium leidt zonder meer tot lagere administratieve lasten. Dat is daarvan het logische gevolg. Zeker als ook de vrije ruimte wordt geschrapt. Zie hieronder.

Vragen 3 en 4

Naar mijn mening kan de vrije ruimte geheel komen te vervallen bij invoering van het noodzakelijkheidscriterium. Immers, de vrije ruimte is in het leven geroepen bij de invoering van de WKR, omdat de loonpoort flink werd verbreed. Daardoor worden ook vergoedingen en verstrekkingen die naar maatschappelijke opvattingen niet als beloningselement worden ervaren, tot het loon gerekend. Als compensatie hiervoor is de vrije ruimte geïntroduceerd. Als dit soort vergoedingen na invoering van het noodzakelijkheidscriterium buiten de loonpoort blijven, verliest de vrije ruimte zijn bestaansrecht en kan dus gewoon komen te vervallen. Dat bespaart ook nog eens heel veel administratieve lasten.