Verkenning verbetering van en draagvlak voor de werkkostenregeling

Reactie

Naam Numac Nederland B.V. (V. van IJzendoorn)
Plaats Venray
Datum 9 april 2013

Vraag1

Vraag 1
Ligt uw voorkeur bij:
a) het noodzakelijkheidscriterium als open norm met veel flexibiliteit, waarbij het privévoordeel van noodzakelijke voorzieningen buiten het loonbegrip blijft; of
b) aanpassingen binnen bestaande kaders van de werkkostenregeling, met minder flexibiliteit, maar meer zekerheid door middel van detailregelingen.

Vraag 2
In hoeverre wordt uw voorkeur bepaald door de daarmee samenhangende administratieve lasten?

Vraag 3
In hoeverre bent u bereid een verlaging van het percentage van de vrije ruimte te accepteren in ruil voor een door u gewenste verbetering?

Vraag 4
Beschrijf de voor u wenselijke methode van vaststellen van verschuldigde eindheffing bij overschrijding van de vrije ruimte. Ook kunt u beschrijven de situatie waarin de voorschotmethode per tijdvak onmisbaar is.
Wij passen voor het derde jaar de wkr toe. Het noodzakelijkheidscriterium zal de regeling een stuk eenvoudiger maken. Het zal voor ons niet leiden tot minder administratieve lasten. Deze zullen afnemen als er een betere aansluiting is met de financiële administratie, grondsalg excl. btw en het tijdvak. Daarnaast zal toepassing van een concernregeling voor ons leiden tot afname van de administratieve lasten, eenvoud en verruiming van de vrije ruimte.
Wij zijn bereid een verlaging van de vrije ruimte te accepteren als de concernregeling kan worden toegepast en als de grondslag wordt aangepast, dus excl. btw.
De huidige methode is voor ons prima hanteerbaar, inschatten vrije ruimte op basis van de loonsom van het voorgaande jaar en toetsen gedurende de loop van het jaar.