Verkenning verbetering van en draagvlak voor de werkkostenregeling

Reactie

Naam FNV Bondgenoten (Dhr. H. Hubregtse)
Plaats Utrecht
Datum 14 mei 2013

Vraag1

Vraag 1
Ligt uw voorkeur bij:
a) het noodzakelijkheidscriterium als open norm met veel flexibiliteit, waarbij het privévoordeel van noodzakelijke voorzieningen buiten het loonbegrip blijft; of
b) aanpassingen binnen bestaande kaders van de werkkostenregeling, met minder flexibiliteit, maar meer zekerheid door middel van detailregelingen.

Vraag 2
In hoeverre wordt uw voorkeur bepaald door de daarmee samenhangende administratieve lasten?

Vraag 3
In hoeverre bent u bereid een verlaging van het percentage van de vrije ruimte te accepteren in ruil voor een door u gewenste verbetering?

Vraag 4
Beschrijf de voor u wenselijke methode van vaststellen van verschuldigde eindheffing bij overschrijding van de vrije ruimte. Ook kunt u beschrijven de situatie waarin de voorschotmethode per tijdvak onmisbaar is.
Afwegingen
Hanteren van het noodzakelijkheidscriterium biedt aan ondernemingen wel meer mogelijkheden voor maatwerk ten aanzien van hun vergoedingen aan medewerkers. Anderzijds begint steeds meer te wringen dat een toets op die noodzakelijkheid en het verdere gebruik van de werkkostenregeling (forfait) ontbreekt: zowel kijkend naar het bedrijfsbelang als naar redelijke toepassing richting de werknemers. Goed werkgeverschap verlangt dat medewerkers dan wel hun vertegenwoordigers zicht en invloed hebben op rechtvaardige toepassing van de vernieuwde Werkkostenregeling in hun onderneming. Op dit moment ontbreekt dit. De invloed van werknemers reikt nu niet verder dan waar zij arbeidsrechtelijk aanspraak op hebben. Dit leidt thans in de praktijk op misinformatie en verwarring.

Mijn verzoek
Omdat zowel het bedrijfsbelang als dat van medewerkers geraakt wordt, is het (jaarlijks) ter instemming voorleggen van het directievoornemen aan de ondernemingsraad voor de hand liggend.