Wet werken waar je wil

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Nederweert
Datum 2 december 2020

Vraag1

Deze initiatiefwet is, net als de Wet flexibel werken, niet van toepassing op werkgevers met minder dan 10 werknemers. Is dit een passende grens? Zo nee, welke andere grens zou passend zijn en waarom?
Een grens stellen is altijd lastig, maar naar mijn idee zou de grens in dit geval hoger moeten liggen, om te voorkomen dat er te weinig mensen op kantoor aanwezig zijn (en de werkdruk op die mensen die er wel zijn te veel toeneemt).

Vraag2

Zijn er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen ten aanzien van de aanpassing van de arbeidsplaats die specifiek zouden moeten worden genoemd in de wettekst?
Als deze wet aangenomen zou worden, waar ik persoonlijk geen voorstander van ben, dan vind ik dat op z'n minst de verplichtingen van de werkgever rondom thuiswerken en loondoorbetaling bij ziekte aangepast moeten worden. Door werknemers dit 'recht' te geven worden werkgevers weer geconfronteerd met extra kosten (voorzien in een arbo-proof werkplek thuis en op kantoor, thuiswerkbeleid formuleren, thuiswerkovereenkomst opstellen).
Als de werknemer thuis vervolgens geen / onvoldoende gebruikmaakt van de arbo-proof werkplek, omdat de werknemer ervoor kiest om bijv. op de bank (in een slechte werkhouding) te werken, en hierdoor klachten krijgt die leiden tot een ziekmelding, is de werkgever wederom 'de pineut' en krijgt weer een hoop extra kosten voor zijn rekening. Ik hoop dus ook dat werkgever en werknemer de vrijheid behouden die ze nu hebben, om in onderling overleg afspraken te maken over thuiswerk en er geen 'dwingende' wet komt.