Wet werken waar je wil

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eindhoven
Datum 16 december 2020

Vraag1

Deze initiatiefwet is, net als de Wet flexibel werken, niet van toepassing op werkgevers met minder dan 10 werknemers. Is dit een passende grens? Zo nee, welke andere grens zou passend zijn en waarom?
Nee, ik vind dat iedere werknemer in de gelegenheid gesteld moet worden om dit verzoek in te dienen bij een werkgever. Het is aan de werkgever om te bepalen of dit mogelijk is bij het bedrijf. Juist bij kleinere bedrijven waar werknemers vaak een breed takenpakket hebben kan het heel prettig zijn voor beide partijen dat zij ook gebruik gemaakt kan worden van deze wetgeving.

Vraag2

Zijn er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen ten aanzien van de aanpassing van de arbeidsplaats die specifiek zouden moeten worden genoemd in de wettekst?
Ja, de insteek van het wetsvoorstel is dat er de mogelijk gemaakt wordt dat medewerkers in de gelegenheid gesteld worden als zij dit willen om thuis te werken. Als dit de intentie van de wetsvoorstel is zal dit ook expliciet zo vermeld moeten worden. Door de formulering "arbeidsplaats" op te nemen kan de medewerker bedenken dat hij een verzoek in kan dienen om op alle locaties te gaan werken die een organisatie heeft en dit lijkt mij een onwenselijke situatie. Als de huidige formulering van "arbeidsplaats" niet gewijzigd wordt houdt een dergelijk verzoek zelfs juridisch waarschijnlijk nog stand ook en dat lijkt mij een totaal onwenselijke situatie.

Wij zijn een organisatie in de zorg met meer dan 100 locaties en medewerkers kunnen gewoon solliciteren als zij naar een andere locatie willen dus van arbeidsplaats willen veranderen. Als in deze wet alleen de term "arbeidsplaats" opgenomen gaat worden schiet de wet zijn doel denk ik voorbij, waarbij het volgens mij juist de insteek is dat medewerkers een balans gaan vinden tussen werk en privé en thuiswerken mogelijk gemaakt wordt omdat dit nog niet goed geregeld is in de huidige wetgeving.

Een variant in de formulering bijvoorbeeld "arbeidsplaats om thuis te werken" lijkt mij veel meer recht doen aan de insteek van het wetsvoorstel. Door deze formulering geef je ook nog de mogelijkheid dat het thuiswerken niet alleen op het eigen huisadres plaats kan vinden maar bijvoorbeeld ook op het woonadres van een partner waar de medewerker een lat-relatie mee heeft wat een veelvoorkomende relatiestatus is inmiddels in Nederland.
Vanzelfsprekend dient ook daar de werkgever nog steeds zijn verplichtingen na te komen m.b.t. de veilige werkomgeving op basis van de arbowetgeving.