Voorstel voor een Wet op de defensiegereedheid
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Groesbeek
|
Datum
|
4 juli 2025
|
Vraag1
Wat vindt u van dit voorstel?
Ik vind dat dit voorstel te ver gaat in het geven van bevoegdheden aan de minister van defensie en ik ben niet overtuigd door de argumentatie. Oorlogsdreiging als argument gebruiken, geeft een gevoel van urgentie en kan veroorzaken dat mensen foor angst en paniek ondoordacht voor dit wetsvoorstel gaan stemmen. En niet meer zien welke gevaren er aan het wetsvoorstel zitten. Op iedere bewering in dit voorstel moet worden doorgevraagd en onderzocht of het echt waar is wat er staat.
In uw inleiding stelt u ten aanzien van de Wodg: "Externe adviesorganen wijzen ook op de noodzaak ervan." Welke adviesorganen zijn dit en hoe zijn die adviezen geformuleerd?
Onder het kopje "Voor wie belangrijk?", wordt de Wodg als een voldongen feit gepresenteerd, nl. "Deze internetconsultatie is bedoeld om hen te informeren over de komst van de Wodg en hen gelegenheid te geven hierop te reageren."
Ik hoop ten zeerste dat deze wet door de Raad van State en de Tweede Kamer nog kan worden afgeschoten. Want deze wet geeft te veel ruimte om, onder het mom van veiligheid, andere wetten te omzeilen, dan wel aan te passen. Alle Algemene Beginselen van behoorlijk bestuur lopen hiermee het gevaar ondermijnd te worden.
Onderzoek welke andere manieren er zijn om defensie meer ruimte te geven om te oefenen. En werk aan andere manieren om een stabielere wereldorde te bereiken: eerlijke wereldhandel, minder financiële ongelijkheid, goed onderwijs, een gezonde leefomgeving, meer nadenken, minder schreeuwen, respect voor anderen, diplomatie en bovenal een eerlijke rechtsstaat.
Beschermen wat ons dierbaar is, doe je door de rechtstaat in stand te houden, niet door deze af te laten brokkelen. En een weerbare maatschappij is gebaseerd op vertrouwen, niet op angst, zwart-wit denken en wantrouwen.
De VS zijn niet het beste voorbeeld van een gezonde, stabiele, gelukkige maatschappij waar het recht zegeviert; het land glijdt zelfs af naar een autocratie. Waarom zijn we niet kritischer op de geluiden die daarvandaan komen? In plaats daarvan komen we met de 5% defensienorm en is de oorlogsretoriek niet van de lucht. Dit wetsvoorstel geeft in het meest extreme geval mogelijkheden aan machthebbers om binnen het rechssysteem democratische instituties geleidelijk uit te schakelen.
Wat mij betreft is dit wetsvoorstel nog een stap in de richting van een minder leefbare samenleving. Er zijn alternatieven.