Wet vereenvoudiging beslagvrije voet

Reactie

Naam gemeente Heerlen, Poort Handhaving en Debiteuren 39131 (mr. RPHM Storms)
Plaats Heerlen
Datum 9 augustus 2016

Vraag1

Op alle onderdelen van het conceptwetsvoorstel kan worden gereageerd.

In het bijzonder wordt aandacht gevraagd voor:
• Praktische toepasbaarheid van de berekening van de beslagvrije voet;
• Het centreren van beslag (volgorde inkomensbestanddelen) zoals beschreven in artikel 475c, tweede lid, Rv;
• De afbakening van de hardheidsclausule;
• Het wenselijke overgangsrecht.

Vragen en opmerkingen:

1)
De omschrijving van de ophoging van de compensatiekop met het KGB (blz. 16). is naar onze mening niet duidelijk en vraagt om nadere toelichting.

2)
Gemeenten en andere ketenpartners UWV en SVB maken gebruik van het Suwinet verzorgd door het Bureau Keteninformatisering Werk & Inkomen. In Suwinet worden de inkomstengegevens weergegeven als “sociale verzekerings-loon” (sv-loon).

Klopt het dat de term “belastbaar loon” gelijk is aan de term “sv-loon” zoals gebruikt in Suwinet.

3)
We gaan er van uit dat het belastbaar loon gelijk is aan het sv-loon. Voorts is het sv-loon gelijk aan het fiscaal loon. Het fiscaal loon voor een alleenstaande bedraagt voor 2016 € 14.860 (voorlopig). Dit bedrag is stukken hoger dan het belastbaar jaarinkomen voor een alleenstaande genoemd in bijlage 1 (blz. 40) in groep c. Dit zou betekenen dat een alleenstaande met genoemd fiscaal loon in groep b zou vallen.

Zijn deze aannames juist?

4)
Het uitgangspunt dat de beslagvrije voet 95% van de bijstandsnorm bedraagt, betekent voor een uitkeringsgerechtigde dat 5% beschikbaar is voor inhouding. De maandelijkse inhouding van het vakantiegeld bedraagt ook 5%.

Welke van de twee volgende opties heeft de voorkeur: naast de reservering van het vakantiegeld nogmaals maandelijks 5% inhouden ten behoeve van het beslag of geen extra maandelijkse inhouding, maar het volledige tegoed vakantie aanwenden ten behoeve van het beslag?

5)
Klopt het dat uiteindelijk ook niet deurwaarders worden aangesloten op beslagregister?

6)
Indien het oudste executoriale beslag is gelegd door een niet-deurwaarder met preferente vorderingen heeft het nieuwe lid 2 van het te wijzigen artikel 478 tot gevolg dat een opvolgend beslag door een deurwaarder niet leidt tot de beëindiging van de afdracht aan de niet-deurwaarder.

De reden hiervoor is dat het een enkel een extra handeling creëert terwijl nog steeds enkel op een bevoorrechte vordering wordt afgelost. De verdelende deurwaarder mag hiervoor kosten in rekening brengen, hetgeen schuldbevorderend werk ten opzichte van de schuldenaar.

Wij willen graag weten of het niet de voorkeur verdient dergelijke verschulding te voorkomen door ingeval van een opvolgend beslag door een beslaglegger met bevoorrechte positie in alle gevallen niet door te verwijzen naar een eerdere beslaglegger, maar deze in plaats daarvan als eerste beslaglegger aan te merken?