Wet abonnementstarief Wmo 2015
Reactie
Naam
|
gemeente Opsterland (P Engelsma)
|
Plaats
|
Beetsterzwaag
|
Datum
|
27 juni 2018
|
Vraag1
Is het voorstel effectief in het te bereiken doel en heeft u nog suggesties tot verbetering van de voorgestelde maatregel?
. Het voorstel draagt niet bij aan het gestelde doel van de Wmo. Het voorstel haalt de gedachte achter de participatiesamenleving onderuit. Inwoners met midden en hogere inkomens die nu zelf hun huishoudelijke hulp regelen voor omstreeks € 100,- per 4 weken, zijn straks een dief van hun eigen portemonnee als ze dit niet via de Wmo gaan regelen voor 17,50 per 4 weken. Ook maakt het niet meer uit of er één of meerdere Wmo voorzieningen worden gebruikt.
De motivatie om de eigen kracht te gebruiken wordt weggenomen. Er wordt gebroken met het principe 'bijdrage naar draagkracht'. Het gaat niet alleen voor maatwerkvoorzieningen gelden, maar ook voor algemene voorzieningen.
2. Het Ministerie hoopt met het abonnementstarief te zorgen voor financiële toegankelijkheid. Deze financiële toegankelijkheid is al aanwezig. Op dit moment wordt de eigen bijdrage bepaald op basis van huishoudsamenstelling, inkomen en vermogen. Dit garandeert de financiële toegankelijkheid voor mensen met een laag inkomen. Het huidige voorstel laat alleen de midden- en hogere inkomens er op vooruit gaan.
3. De wegvallende inkomsten, op basis van het huidige gebruik van de Wmo, zijn door het CPB op € 190 miljoen geraamd. Het Rijk is genegen daar de helft van te vergoeden. De andere helft moet door de gemeenten zelf worden opgebracht.
4. De verlaging van de eigen bijdrage gaat leiden tot een toename in de vraag naar voorzieningen. Deze extra kosten zijn op geen enkele manier meegenomen in de CPB berekening.
5. Door een dergelijke maatregel met zeer beperkte Rijkscompensatie zal er op korte termijn nog meer bezuinigd moeten worden op de Wmo voorzieningen. Er is een groot risico dat het Wmo voorzieningenniveau verlaagd moet worden.
6. De verschillen tussen de drie zorgwetten blijven bestaan. Alleen bij de Wmo is het voorstel van een bijdrage van 17,50 per vier weken. Bij de WLZ wordt de eigen bijdrage wel lager, maar blijft deze inkomens- en vermogensafhankelijk. Voor wijkverpleging in de ZVW is geen eigen bijdrage. Het verschil tussen de domeinen blijft en het is opmerkelijk dat bij de WLZ wel de inkomens- en vermogensafhankelijkheid blijft.