Wet abortus is zorg

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 1 februari 2024

Vraag3

Aan alle anderen vragen wij of het wetsvoorstel zorgvuldiger kan en zo ja, hoe.
Ik denk dat het onderwerp abortus verwijderen uit het Wetboek van Strafrecht bijdraagt aan het verminderen van het taboe en de schaamte rondom abortus. Het feit dat abortus in de wet nu als misdrijf wordt behandeld, vind ik heel raar.

Abortus hoort niet thuis in het Wetboek van Strafrecht, want het is zorg. Iedereen moet zelf kunnen bepalen wanneer, met wie en hoeveel kinderen die wilt. Of ervoor kunnen kiezen om geen kinderen te willen.

Dat vrouwen* niet zelf kunnen of mogen beslissen over hun lijf en leven vind ik totaal achterhaald. Het is verbazingwekkend dat hier nog steeds discussie over lijkt te bestaan.

Door wetgeving over abortus in te richten zoals wetgeving rondom andere zorg, kan de zorg beter en toegankelijker worden. Ik begrijp niet waarom de toegang tot deze zorg zo moeilijk wordt gemaakt, met alle negatieve gevolgen van dien.

Het gebruik van de term 'noodsituatie' vind ik ongelukkig en onwenselijk. Dit draagt bij aan stigmatisering en versterkt het idee dat abortus iets buitengewoons of verwerpelijk is.

Dit wetsvoorstel is een goede stap naar abortus behandelen als zorg en niet als misdaad. Mensen moeten autonoom de keuze hebben om te besluiten of ze een abortusbehandeling willen. Daarom ben ik voor totale decriminalisering van abortus.

*mensen die zwanger kunnen worden