Wet abortus is zorg

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 4 februari 2024

Vraag1

Aan zorgverleners vragen wij of de wetgeving zorgvuldig is en zorgverleners ondersteunt bij het verlenen van goede zorg.
Nvt

Vraag2

Aan vertegenwoordigers van de BES eilanden vragen wij of zij het huidige juridische model willen behouden of abortus uit het Wetboek van Strafrecht BES willen schrappen.
nvt

Vraag3

Aan alle anderen vragen wij of het wetsvoorstel zorgvuldiger kan en zo ja, hoe.
Abortus moet uit het wetboek van strafrecht. Het ondergaan van een abortus is geen strafbaar feit, dus waarom staat het nog in het wetboek van strafrecht?
Het is mijn, en van ieder ander mens, recht om zelf te kiezen of ik een zwangerschap wil beëindigen of niet. Ik ben geen crimineel als ik ervoor kies om geen moeder te willen zijn. Het is daarom onze plicht als maatschappij om een veilige en gezonde omgeving te creëren waarin mensen een abortus kunnen ondergaan. Een omgeving waarin een het ondergaan van een abortus normaal is, waarin goede nazorg beschikbaar is en waarin goede informatie beschikbaar is om de juiste, autonome beslissing te maken. Want alleen ik besluit over mijn eigen lichaam. Daarom vind ik dat zelfbeschikking en autonomie het uitgangspunt in de nieuwe wet moeten zijn.
Ik zou ook graag willen dat de term noodsituatie uit de wetgeving verdwijnt. Het is onduidelijk, stigmatiserend en gaat er vanuit dat een abortus alleen op bepaalde moment mag worden uitgevoerd.
Het criminaliseren van abortus zorgt er daarnaast voor dat er kinderen op de wereld komen die niet gewenst zijn, en die moeten opgroeien met deze wetenschap. Dit is een zware geestelijke belasting die zeer schadelijk is voor het kind, maar ook voor de maatschappij op langere termijn. Ik vind dat je dat een mens niet bewust aan kunt doen. Dat is moreel onverantwoord.
Ik vraag u daarom om abortus uit het wetboek van strafrecht te halen en te behandelen als zorg. Ik ben voor totale decriminalisering van abortus.