Wet afschaffing abonnementstarief Wmo 2015

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Enschede
Datum 20 december 2023

Vraag1

Wat is uw reactie op het ontwerp van de wettekst?
Moeilijk leesbaar (geen duidelijke taal en/of gemakkelijk te begrijpen tekst voor zowel de ambtenaren alsmede de wmo gebruikers)

Vraag2

Wat is uw reactie op het ontwerp van de memorie van toelichting?
Moeilijk leesbaar, maar ben wel een voorstander van het (besteedbaar) inkomensafhankelijk maken van de eigen bijdrage. Ik zie als WMO gebruiker ook wel dat er soms enorm misbruik van wordt gemaakt en dat mensen die financieel geen mogelijkheden hebben opeens naast het net vissen voor huishoudelijke ondersteuning en maatwerkvoorzieningen omdat de budgetten op zijn en/of de capaciteit niet toereikend.

Vraag3

Voor de eigen bijdrage voor algemene voorzieningen zijn twee beleidsopties opgenomen die ter internetconsultatie worden voorgelegd (zie hiervoor paragraaf 3.3. in de Memorie van toelichting). Wat is uw reactie op de twee opties?
- Toename verschillen, willekeur en ongelijkwaardige behandeling van mensen met een chronische ziekte en/of beperking:

Het is niet aan te raden om de gemeenten zelf de vrijheid te geven om de hoogte van de eigen bijdrage te bepalen. Er zijn nu al enorm grote verschillen in de uitvoering en de toekenning van maatwerkvoorzieningen tussen verschillende gemeenten.


- Discrepantie tussen bruto inkomen/vermogen en besteedbaar inkomen; preventie armoedeval:

Daarnaast blijven gemeenten enkel kijken naar bruto inkomen en vermogen.
Hierdoor kunnen mensen gedwongen worden om hun huis te verkopen om vervolgens te moeten huren (met hogere maandlasten).
Verder wordt er niet gekeken naar het belastbare inkomen wat overblijft nadat men alle aftrekposten (zoals medische uitgaven) heeft voldaan.

Eigenlijk zou men gemeenten moeten verplichten om het inkomen van de inkomstenbelasting te hanteren bij de vaststelling van de eigen bijdrage.

Daarnaast moet er ook een wettelijke vrijstellingsgrens voor spaargelden blijven. Met een Wajong, WIA, IVA bouwt men namelijk geen pensioen op. Men moet met deze bron van inkomsten noodgedwongen een appeltje voor de dorst aanleggen, omdat men anders bij de eerste beste financiële tegenvaller of kapotte wasmachine direct financieel aan de grond zit.
Daarnaast bestaat spaargeld soms ook uit een letselschade uitkering en/of smartengelden. Een gemeente houdt hier nooit rekening mee (ook omdat ze bar slecht geïnformeerd zijn over de wetgeving dat dergelijke spaargelden niet als inkomsten gerekend/gezien mogen worden). De belastingdienst, oftewel via de inkomstenbelasting, houdt hier wel rekening mee.