Wet afschaffing abonnementstarief Wmo 2015

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Oldenzaal
Datum 5 februari 2024

Vraag1

Wat is uw reactie op het ontwerp van de wettekst?
We hebben kennis genomen van de wettekst en de memorie van toelichting. Daarnaast hebben we de uitgebreide reactie van Wolter Kluwer Schulinck d.d. 01-02-2024 gelezen. Vanuit de gemeente Oldenzaal sluiten we ons aan bij de onderbouwing die door Schulinck is opgesteld.

Vraag2

Wat is uw reactie op het ontwerp van de memorie van toelichting?
Zie vraag 1.

Vraag3

Voor de eigen bijdrage voor algemene voorzieningen zijn twee beleidsopties opgenomen die ter internetconsultatie worden voorgelegd (zie hiervoor paragraaf 3.3. in de Memorie van toelichting). Wat is uw reactie op de twee opties?
Wij kiezen voor beleidsoptie 1: De eigen bijdrage voor het gebruik van een algemene voorziening is niet hoger dan de kostprijs van die voorziening en bedraagt voor algemene voorzieningen waarbij een duurzame hulpverleningsrelatie tussen een cliënt en een hulpverlener wordt aangegaan maximaal een bij of krachtens algemene maatregel van bestuur te bepalen bedrag per maand.

In onze huidige verordening is bepaald dat zowel voor algemene voorzieningen als voor maatwerkvoorzieningen een eigen bijdrage gevraagd wordt. Daarmee sluiten we eigenlijk al aan bij optie 1. Optie 2 lijkt ons niet uitvoerbaar gezien er binnen het kader van de Wmo niet naar het inkomen van de inwoner mag/kan worden gekeken.