Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 3 juli 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Deze verzekering is een ramp voor freelancers met een laag inkomen. Deze zelfstandigen moeten een fikse premie gaan betalen terwijl ze het al bijna niet redden. Na een jaar ziekte kunnen ze dan bij het UWV aankloppen.
Grote kans dat 70% van hun laatstverdiende loon dat ze dan uitgekeerd krijgen minder is dan bijstand.

De regels van het UWV pakken bij langdurige ziekte heel ongunstig uit voor lage inkomens. Het eerste jaar krijg je als ZZP-verzekerde dus niks. Het tweede jaar krijg je 70% van je laatstverdiende inkomen. Na twee jaar ziekte wordt je gekeurd op arbeidsongeschiktheid. Arbeidsgeschiktheid wordt niet beoordeeld aan de hand van hoe ziek je bent, maar hoe hoog je verdienvermogen is. Je wordt pas afgekeurd als je meer dan 35% arbeidsongeschikt bevonden bent. Zodra je volgens UWV meer dan 65% van je oude inkomen kan verdienen met een fictief beroep dat UWV voor je bedenkt dan heb je bij langdurige ziekte dus geen recht meer op een uitkering. Aangezien 65% van een zeer laag inkomen al gauw bij elkaar verdiend kan worden met een of ander beroep waarvoor UWV jou theoretisch geschikt acht, zal na het eerste uitkeringsjaar nog maar een heel laag percentage van deze zieke ZZP-verzekerden een uitkering ontvangen.
De inschatting van UWV met betrekking tot je theoretisch mogelijke beroep betekent overigens niet dat zo'n vacature beschikbaar is en ook niet of ze je als zieke zouden willen aannemen. Grote kans dat je dan in de bijstand beland.

In de praktijk betalen ZZP-ers met een laag inkomen dan 6.5% van hun inkomen om na 1 jaar, een jaar lang een uitkering van 70% van hun laatstverdiende loon te krijgen. Wat een mega dure en enorm een tekortschietende verzekering is dat!
6.5% van je toch al magere loon betalen om uiteindelijk net zo goed in de bijstand terecht te komen! Het is gewoon een extra belasting!