Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrechtse Heuvelrug
Datum 7 juli 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Er zijn heel veel zelfstandigen die nu nog voor zichzelf kunnen zorgen door het zzp-schap, terwijl ze binnen een baan al lang ontslagen zouden zijn of in de ziektewet zouden zitten. Zoveel chronisch zieken of mensen met andere verplichtingen in het leven naast werken (zoals bijv. mantelzorg). Al deze mensen maak je niet alleen het ondernemerschap onmogelijk, maar ook de manier waarop ze hun leven hebben ingericht en hun zelfstandigheid. En die gaan ze echt niet terugvinden ergens in loondienst, want niemand wil deze mensen hebben (zelfs niet in deze tijd).

Een paar vragen:
- Hoeveel zelfstandigen belanden er nou eigenlijk écht in de bijstand? En zijn dat er (per beroepsgroep) écht zoveel meer dan vanuit loondienstverband?
- Men is toch zo druk met de wet DBA om schijnzelfstandigheid aan te pakken; als dat het geval is, dan blijven er al minder zelfstandigen over, zeker aan de onderkant van de markt (dat is tenslotte het doel van die wet)? Dan mag je er toch vanuit gaan dat ook het aantal zelfstandigen wat deze verplichte verzekering echt nodig heeft minder wordt?

Bovendie, waarom niet een algehele reserveringsverplichting? Alle zelfstandigen verplicht een buffer aanleggen met een bepaald percentage van de winst en dat komt in een persoonlijke lijfrente-achtige plek terecht, in box1! Hier spaart men voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Maar het blijft je eigen geld, je raakt niets kwijt behalve wat kosten, en je vangt meerdere vliegen in één klap. Kun je dat percentage niet missen, dan kun je je afvragen of de persoon in kwestie wel een echt ondernemer is.

Nog beter is zo’n systeem gewoon voor alle werkenden, ongeacht hoe men werkt. Want de wereld is niet meer zwart-wit, mensen werken geen 25 jaar meer fulltime bij een baas. Grenzen vervagen, mensen gaan van plek naar plek, soms in londienst, soms als zzp’er en soms een combinatie.

Conclusie: het huidige plan is slecht onderbouwd en lost vrijwel niets op voor een grote groep. Er is, wederom (!), alleen gedacht vanuit bestaande systemen die werken binnen loondienstverband, en niet gedacht vanuit het ondernemerschap en het uitgangspunt hoe zelfstandigen nu écht geholpen kunnen worden.