Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Deventer
Datum 30 juni 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Niet iedereen wil in loondienst werken. Maar ook niet iedereen kán in loondienst werken. Voor uitvoerend kunstenaars bestaat er meestal geen loondienstconstructie.

Dit it één van de argumenten die in het Memorie van toelichting wordt aangedragen als reden voor de verplichte verzekering:
"[...] Dat zorgt voor een gelijker speelveld tussen werknemers en zelfstandigen, zodat de aard van het werk meer leidend wordt voor de vorm waarin dit wordt gedaan, dan institutionele verschillen."
Mijn werk (popmuzikant) bestaat niet in loondienst. Het enige beroep in loondienst dat wellicht enigszins in de buurt komt is dat van een orkestmusicus. Zij genieten doorgaans een (veel) betere betaling en betere arbeidsvoorwaarden.

Voor mijn beroepsgroep is deze maatregel dus een lastenverzwaring en zal ook zo worden ervaren.

De laatste jaren wordt er voortdurend gekort op de cultuursector (soms verkapt zoals bij de beoogde verhoging van het btw percentage, of indirect door te bezuinigen op podia en regelingen). Voor het stuk ondernemerschap wordt de zelfstandigenaftrek afgebouwd en simultaan worden nu dus de vaste kosten hoger. Mijn sector leidt hieronder.

Een persoonlijke noot:
'Zelfstandige zijn' betekent voor mij dat ik zelf mijn verantwoordelijkheid neem. Ook voor mijn gezondheid. Door in te zetten op preventie, zelf te sparen of iets te regelen met familie. Deze wet ontneemt de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van zelfstandig ondernemers en verplicht hen om zich te verzekeren op een manier die de staat belangrijk vindt. In de inleiding van het Memorie van toelichting lees ik dat dat met deze regeling een dienst aan mij wordt bewezen. Dat is niet zo. Zelfstandigen willen zelf kunnen kiezen. We regelen zelf ons pensioen, dragen belasting af en de premie voor ziektekosten. Het argument dat zelfstandigen een groter beroep zouden doen op de bijstand bij uitval, omdat zij geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, vind ik daarom niet eerlijk - daarvoor dragen wij toch gewoon inkomstenbelasting af?
Maak de regeling dus optioneel - het is fijn als mensen die dit willen terecht kunnen bij een collectieve regeling van de overheid en niet overgeleverd zijn aan commerciële partijen met een groter winstbelang. Maar er is wat mij betreft geen grond om dit te verplichten.