Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Norg
Datum 2 juli 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Het lastige is dat ZZP-ers in dit voorstel als een homogene groep beschouwd worden. Terwijl er minstens drie categorieën zijn: schijnzelfstandigen, zelfstandigen die net aan/net niet rond kunnen komen, zelfstandigen die goed rond komen en een buffer hebben (voor pensioen en onvoorziene omstandigheden).
· De eerste categorie, schijnzelfstandigen, moet je niet proberen te “helpen” met een BAZ. Het is ook heel oneerlijk om dit probleem via deze route af te wentelen op andere ZZP-ers, terwijl die er niets aan kunnen doen (en zelfs last ondervinden van de schijnconstructies omdat dit in bepaalde gevallen tarieven drukt). Het zijn werkgevers die verantwoordelijk zijn voor schijnzelfstandigheid, en dus heb je een andere aanpak nodig (waar de minister overigens ook voorstellen voor doet).
· De tweede categorie, zelfstandigen die net aan/net niet rond kunnen komen, breng je in grote problemen door hen te dwingen 6,5% van hun verdiensten af te staan. Er is een grote kans dat ze dan niet meer rond kunnen komen. Daarnaast zullen zij nog meer moeite of niet meer in staat zijn om een buffer aan te leggen voor onvoorziene omstandigheden (tijdelijk minder opdrachten, kortdurende arbeidsongeschiktheid) en pensioen. Zij zullen bij langdurige arbeidsongeschiktheid de verplichte wachttijd van een jaar ook niet (meer) kunnen financieren. De aanname is kennelijk dat deze categorie bij invoering van de BAZ in loondienst gaat, maar het is net zo goed mogelijk dat deze mensen juist werkloos raken en in de bijstand belanden.
· De derde categorie, zelfstandigen die goed rond komen en een buffer hebben, belast je disproportioneel met deze maatregel. Deze groep wordt belast terwijl het probleem voor andere zelfstandigen niet of amper opgelost wordt, en zij zelf ook niets hebben aan de bescherming. Deze groep zelfstandigen verdient boven het minimumloon en in tegenstelling tot werkenden krijgen zij geen vangnet gebaseerd op gemiddeld inkomen. Deze groep zal ook niet snel in de bijstand komen, hiervoor moet immers eerst het overgrote deel van het eigen vermogen opgegeten worden (inclusief woning of bedrijfspand of bijvoorbeeld een bedrijfsbus). En zelfs als zij uiteindelijk in de bijstand belanden, hebben zij hier via de belastingen aan bijgedragen, zoals elke Nederlander. Het is een misverstand dat zelfstandigen grote belastingvoordelen hebben: het extra geld dat ze zo over houden is nodig voor het opbouwen van een buffer en pensioen.