Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Dolder
Datum 20 juni 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Ik lees in dit voorstel niets over ondernemers die op verschillende wijze hun inkomensrisico's al lange tijd succesvol afdekken. Ik wil u er op wijzen dat vele zelfstandigen dit al jarenlang op ieder zijn eigen manier regelen (schenkkringen, AOV's, buffers en investeringen). En dat bijvoorbeeld tijdens de corona crisis toen ZZP'ers veel minder tegemoet zijn gekomen dan andere groepen juist zij overeind bleven dankzij creatieve oplossingen en zich succesvol konden blijven voorzien van inkomen in mindere tijden.

Ik wil wijzen op de vele zelfstandigen die hun arbeidsongeschiktheidsrisico's voor de eerste 2 jaar gezamenlijk afdekken met een schenkkring. Zo'n gezamenlijke oplossing werkt super effectief, creëert samenhang, vertrouwen en solidariteit, is flexibel en voorkomt fraude door de persoonlijke betrokkenheid van verenigingsleden.

Het zou de overheid sieren om dat te zien, te herkennen en te erkennen.

Vervolgens zou de overheid een risico afdekking die na 2 jaar start kunnen stimuleren, waarbij er alleen van verplichting sprake mag zijn als de ondernemer niets anders regelt. Ik denk dat de bijbehorende risico's voor verzekeraars extreem laag zijn als je rekent met de verzuimpercentages onder zelfstandigen. In mijn ogen zijn de kosten van een basic AOV verzekering die uitkeert na 2 jaar vele malen lager zijn dan de opbrengsten van de nu voorgestelde premies.