Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

Reactie

Naam Drs M.C. Kuijpers
Plaats Bussum
Datum 12 juni 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Deze wet leidt onherroepelijk tot een achteruitgang in bestaanszekerheid voor veel (kwetsbare) ZZP'ers zonder dat daar iets fatsoenlijks tegenover staat. Onrechtvaardig!

Veel chronisch zieke mensen willen zo lang mogelijk hun steentje bijdragen aan de maatschappij. Door vanuit huis online te werken, door zelf je tijden te kiezen, door werk te kiezen dat bij je past, hebben veel ZZP'ers een zingevende balans gevonden in hun leven ondanks hun beperkingen. Dit past geheel in de visie van Positieve Gezondheid, eigen regie en veerkracht. Ook is dit het gedachtegoed van de WIA. Passende arbeid zoeken en kijken wat er nog wel kan.

Er wordt gezegd dat deze wet nodig is omdat het risico op arbeidsongeschiktheid van ZZP'ers wordt afgewenteld op de maatschappij. Een onderbouwing daarvan ontbreekt. Werknemers in loondienst krijgen de eerste 2 jaar doorbetaald, maar de ZZP'er niet. Die krijgt een wachttijd van 1 jaar en moet maar afwachten of er een uitkering gaat komen. Toch word je nu als ZZP'er verplicht om maandelijks een fors bedrag van € 195,- te betalen. Dat is op jaarbasis een flink inkomstenverlies van € 2340,-. Mocht je in een zeldzaam geval toch een beroep moeten doen op een uitkering na 1 jaar, dan heb je recht op maximaal het minimumloon. Disproportioneel!

In deze wet wordt geen rekening gehouden met de grote diversiteit aan ZZP'ers. Niet iedere ZZP'er is gebaat bij een AOV. Sommige ZZP'ers hebben het goed geregeld m.b.t. een ‘budget onvoorzien’. Andere hebben een partner, werken deeltijd op ZZP basis of zijn aangesloten bij een broodfonds. Een AOV is veel relevanter voor mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten. En ja, dan is er ook nog een groep (echt) kwetsbare ZZP'ers die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Zij moeten al eerder doorbetaald krijgen bij ziekte en niet pas na 1 jaar. Maatwerk dus!

Deze wet past bij het 'oude sociale contract' zonder rekening te houden met alle waarschuwingen, hartenkreten en reacties van de mensen die het betreft. Zoals de dame met een progressieve hersenziekte die momenteel als ZZP’er bijdraagt aan de maatschappij door mensen te begeleiden bij de energietransitie. Zij schreef in deze internet consultatie dat ze acuut gaat stoppen met haar ZZP werkzaamheden als deze wet erdoor komt. Ze gaat dan een uitkering aanvragen…

Vandaag hoorde ik: 'achter ieder slecht beleid staat een betrokken ambtenaar'. Ik hoop op die ene betrokken ambtenaar die opstaat voor de ZZP’er.