Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Deventer
|
Datum
|
15 juni 2024
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Met verbazing het nieuwe voorstel voor een verplichte Arbeidsongeschiktheid verzekering voor zelfstandigen aangehoord en gelezen.
Kijk eerst wat er ooit al was, namelijk een WAZ van 1998 tot en met 2004, en met een grondige evaluatie uit 2009 waarom de overheid (!) vond dat het afgeschaft 'moest' worden.
Kijk wat uit een NOS onderzoek van mei 2023 naar voren is gekomen over dit onderwerp onder ZZP-ers (70% onder 9.000 mensen zouden hebben aangegeven dit niet te willen).
Ondernemers kiezen zelf voor het ondernemerschap, daar horen dit soort acties van een verplichte verzekering met zulke bedragen niet bij.
Over de regeling: ga ajb terug naar de tekentafel, kijk eens goed naar de verschillen tussen de werking van normale AOV's en deze voorgestelde regeling. Een voorbeeld: arbeidsongeschikte mensen met een bepaalde (rest) capaciteit vanuit de participatiegedachte opleggen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Dit soort goed bedoelde overheidsgedachten moet je niet via een verplichte AOV voor zelfstandigen proberen af te dwingen. Geen enkele verzekeraar kan dit/doet dit!
De uitvoering bij het UWV neerleggen is ongelukkig obv reputatie van en problemen bij deze organisatie en de mismatch tussen ondernemers en deze organisatie.
Er staan al diverse andere nuttige opmerkingen bij deze internetconsultatie. Mevr van Gennip ga ze ajb gebruiken en kom met een ander voorstel. Laat de verplichting vallen, een meerderheid vraagt er niet om. Maar biedt zelfstandigen die het nodig hebben of willen wel de mogelijkheid om zo'n verzekering af te sluiten.