Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Hilversum
Datum 11 juni 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Het lijkt mij van belang dat er onderscheid wordt gemaakt tussen mensen die volledig ZZP'er zijn en mensen die naast hun werk als zelfstandige ook nog werknemer zijn. Iemand die part time als ZZP'er werkt zou de mogelijkheid moeten hebben om een daarbij passende (naar rato) verzekering af te sluiten.

Momenteel werk ik als fulltime als ZZP'er en voor mij zou E195,- een dusdanig hoog bedrag zijn dat ik daardoor in de financiële problemen kom. Als de overheid mij verplicht een verzekering af te sluiten ga ik ervan uit dat zij ook geld beschikbaar stelt voor ZZP'ers die door de verplichte verzekering in de problemen komen, vergelijkbaar met de zorgtoeslag.

Verder kan het toch ook niet zo zijn dat de verzekering enkel tot een maximum van het minimumloon dekt. Dat maakt het helemaal niet gelijkwaardig aan werknemers. Werknemers krijgen gewoon doorbetaald bij ziekte, ook als hun inkomen hoger is dan het minimumloon. Als ik als ZZP'er verplicht wordt om een dure verzekering af te sluiten dan ga ik er ook vanuit dat daarmee mijn gemiddelde inkomen wordt vergoed. Nu voelt het meer als een nieuwe inkomstenbron van verzekeraars, die zogenaamd ZZP'ers moet beschermen maar enkel veel geld kost zonder daadwerkelijk te vergoeden van ZZP'ers verdienen.