Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

Reactie

Naam Patrick Tersteeg - visuele communicatie (P.J.A. Tersteeg)
Plaats Utrecht
Datum 13 juni 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Laat zelfstandigen zelfstandig!
Je kan ondernemers niet verplichten zich te verzekeren. Dit is voor velen een onbetaalbare extra kostenpost. Bovendien is het in strijd met vrij ondernemerschap.

Verplicht verzekeren via een commerciële partij is totaal ongewenst. Een commerciële partij heeft per definitie een winstoogmerk. Hierdoor verlies je grip op wat er met je premie gebeurd. Dit is de belangrijkste reden waarom ik in een broodfonds ben gegaan! Het Broodfonds is een collectieve voorziening van zelfstandig ondernemers en heeft geen winstoogmerk, geen overhead, geen managers, doet niet aan marketing. Hierdoor is het niet alleen veel goedkoper, maar ook veel socialer.

Binnen de verplichte AOV is het eerste jaar niet afgedekt. Hoe gaat de ondernemer dit overleven? Vervolgens is de uitkering dusdanig laag dat de ondernemer (als het toch is gelukt de wachttijd door te komen en de onderneming dan nog bestaat) vermoedelijk minder overhoudt dan het sociaal minimum. Dit houdt in dat men alsnog niet kan rondkomen, Bbz moet aanvragen of de onderneming zal sluiten.
Bovendien vraag ik mij af of het UWV wel in staat is om de regeling fatsoenlijk uit te voeren, zij kunnen de hoeveelheid werk nu al niet aan. De premie is veel te hoog voor hetgeen er uiteindelijk wordt uitgekeerd. Ik hoop dan ook dat de broodfondsen worden geaccepteerd als alternatieve voorziening.