Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eindhoven
Datum 12 juni 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Wij verzoeken u dringend deze wet in te trekken of op zijn minst aan te passen.

(1) Er zijn veel mensen die tot op heden altijd hun verzekering goed en meer dan afdoende geregeld hebben door andere middelen dan een verzekering. Dat is door voldoende te sparen en opzij te leggen ook (!) voor langere periode, door te regelen dat men relatief makkelijk terug kan vallen in een beperkt uitgavenpatroon bij tegenslag, door het risico over partners te verdelen, etc. Deze mensen worden nu gedwongen om mee te doen aan een collectieve regeling waar men nooit om heeft gevraagd. Deze regeling wordt hen opgedrongen terwijl men al jaren in de voorliggende periode de zaak anders heeft aangepakt en geregeld. Dit is feitelijk een forse aanpassing van de regels tijdens de wedstrijd.
(2) Er dient een principieel onderscheid te worden gemaakt tussen mensen die de zekerheid zoeken van een baan in loondienst en mensen die bewust kiezen voor ondernemerschap. Deze laatste groep zoekt heel bewust een vorm van vrijheid om zelf te kunnen ondernemen. Dat is niet alleen voor hen van waarde maar ook voor Nederland. Veel van deze ondernemers genereren winsten, dus belastinginkomsten en werkgelegenheid bij de onderneming en bij dienstverleners waar zij gebruik van maken.
(3) Voor ondernemers met een eigen zaak, zeker als men daarbij ook medewerkers in dienst heeft, is het risico van ziekte veel groter dan het verlies aan eigen inkomen. Deze verzekering is dan echt volstrekt onvoldoende (een lachertje) Er is immers sprake van commerciële aansprakelijkheden jegens klanten en aansprakelijkheden jegens medewerkers die in dienst zijn. Een ondernemer moet daar zelf regelingen voor treffen. Dat is ondernemerschap en geen zaak waar de overheid zich in moet mengen.
(4) Wat men nu organiseert is een verzekering voor de gevallen waarin een privépersoon als zelfstandige opereert met zeer beperkt inkomen, vaak veel fysiek risico en zonder het voeren van een onderneming met medewerkers. Deze mensen lopen risico. Maar dan nog is dit een keus van deze groep mensen zelf. Als er dan toch een regeling moet komen dan is het reëel om dit risico te laten blijven bij mensen die tot die groep behoren of door uit de algemene middelen een aanvullende regeling te maken waarbij alle Nederlanders meebetalen. Nu zoekt men bewust een beperkte groep (de succesvolle ondernemers) als nettobetaler om een afgedwongen verzekeringsregeling van een specifieke doelgroep te bekostigen.