Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
13 juni 2024
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Algemene afdronk is negatief: een WIA uitkering is een stuk hoger tegen vergelijkbare premie. Er wordt een verplichte verzekering ingericht voor een heel laag verzekerd bedrag (minimumloon * 70% * invaliditeitspercentage) na een wachttijd van een jaar. Als het de bedoeling is om kwetsbare zelfstandigen te ondersteunen dan is dit geen oplossing, tevens hebben deze kwetsbaren geen mogelijkheid om de premie op te brengen. Dit wetsvoorstel voorziet uitsluitend in het zelfstandigen bij laten dragen aan een vangnetregeling. UWV kan nu de vraag al niet aan door tekort aan keuringsartsen. We kunnen alvast invullen hoe dit gaat als zelfstandigen aan de wachtlijst worden toegevoegd. Daarnaast heeft UWV geen enkele kennis of begrip van het fenomeen zelfstandig ondernemer.
Wetsvoorstel
Er wordt een voorstel voor wetgeving gedaan terwijl onder andere de onderliggende voorwaarden zoals de toetsing van "doenvermogen" in geval van arbeidsongeschiktheid niet is omschreven (in de beantwoording van de kompasvragen)
Hoofdstuk 3 rechten en plichten: paragraaf 3.1 verplichtingen, paragraaf 3.2 re-integratie (plichten), paragraaf 3.3 bevoegdheden UWV (plichten ondernemer) en verplichtingen UWV (misschien zijn dit de rechten van de ondernemer?). Bij elkaar ongeveer 18 plichten en twee rechten...
Artikel 11.b: door de wachttijd te maximeren op 1 jaar wordt de zelfstandige onnodig op kosten gejaagd. Een langere wachttijd resulteert immers in een lagere verzekeringspremie. Alle eisen voor ontheffing bij elkaar genomen maakt dat er geen ontheffing mogelijk is - er is geen polis die aan gestelde eisen voldoet - waardoor zelfstandige onnodig op kosten wordt gejaagd omdat geen ontheffing van de verplichte verzekering bovenop de vrijwillige verzekering komt.
Artikel 18.2: arbeidsongeschikte is verplicht te voldoen aan alles dat UWV vraagt. Oftewel je kan niet op vakantie zonder akkoord etc.
Artikel 21.1.c: arbeidsongeschikte mag geen eisen stellen die passende arbeid belemmeren. handicap? jammer! tarief waarvan je kan leven? jammer!
Artikel 21.2: arbeidsongeschikte moet zich als werkzoekende inschrijven bij UWV. Ah ok de stok achter de deur. U komt niet aan de bak als zelfstandige, hier heb ik een vacature voor kassamedewerker bij de bouwmarkt. Dat moet kunnen toch?
Artikel 27: arbeidsongeschikte moet accepteren dat deze door UWV kan worden ingezet op een sociale werkplaats. Jaja