Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Diemen
Datum 14 juni 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Zelfstandigen zijn gewend om zelf hun risico's af te dekken en een inschatting te maken tav de beste manier om dit te doen. Dit voorstel ondermijnt dat principe, en grijpt in in de 'vrijheid van ondernemen':

- Aan de ene kant is de geboden verzekering zeer beperkt (wachttijd van 52 weken, alleen het verschil tussen bijstand en minimumloon wordt verzekerd, en alleen als de ondernemer zodanig arbeidsgeschikt wordt dat deze op geen enkele manier meer minimaal het minimumloon kan verdienen).
- Vergeet svp niet dat de ondernemer al belasting betaalt, en dus m.i. niet verweten kan worden terug te vallen op bijstand in geval van arbeidsongeschiktheid als er geen aanvullende regeling zou zijn.
- Aan de andere kant zijn de verplichte kosten behoorlijk hoog - tot 195 euro per maand bij invoer, en het is de vraag hoe deze kosten zich in de toekomst gaan ontwikkelen, bijvoorbeeld om inefficiënte uitvoering door het UWV te compenseren. Dit bedrag moet verplicht uitgegeven worden aan een verzekering, en kan niet meer aangewend worden voor het opbouwen van een spaarpot in de eigen onderneming.

Ik heb drie specifieke voorstellen om deze voorgestelde regeling zo aan te passen dat deze beter past bij de principes van ondernemen:
1. Voeg een vermogenstoets toe. Ondernemers met voldoende vermogen om de kosten van arbeidsongeschiktheid een aantal jaren te dragen zouden uitgesloten kunnen worden van deze verplichting (en zo beloond voor hun solide bedrijfsvoering).
2. Stel private verzekeraars in staat om op prijs te concurreren met de publieke uitvoering. Ik heb begrepen dat onderdeel van het voorstel is dat ondernemers een private verzekering mogen afsluiten, maar de premie minimaal gelijk moet zijn aan die van de publieke verzekering. Hier worden denk ik een aantal beleidsdoelen door elkaar gehaald. Als het er alleen maar om zou gaan om deze groep zelfstandigen een effectieve verzekering voor arbeidsongeschiktheid te bieden, dan zou het acceptabel moeten zijn als private verzekeraars een vergelijkbare dekking bieden, ongeacht de hoogte van de premie.
3. Maak deze verzekering initieel vrijwillig, en steek er vanuit de overheid meer energie in om ondernemers te overtuigen zich te verzekeren, en om plannen te maken voor 'life events' zoals arbeidsongeschiktheid en pensionering, in plaats van het nu meteen te verplichten.