Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Niehove
Datum 23 juli 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
goeiedag, geachte heer/mevrouw,

Ik kan me vinden in een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, nu er zoveel zelfstandigen zijn.
Echter, ik heb als zelfstandige met daarnaast 1 dag/week uitzendwerk door long covid helaas ervaring met het UWV. Daarom maak ik bezwaar tegen de voorgestelde wet.
1. de combinatie zelfstandige/in dienst is ingewikkeld bij ziekte, en niet goed geregeld.

2. met inmiddels al ruim 4 jaar long covid heb ik ondervonden dat het UWV mij destijds niet ziek vond, en mijn klachten niet begreep. Van alle verplichtingen en keuringen, waar ik toen te ziek voor was, en dreigementen van 'niet meewerken' heb ik een ernstige terugval gekregen, wat ik toen niet begreep wat er gebeurde. Ik ben er zieker door geworden, wat nu nog steeds doorwerkt.
Daardoor heb ik er geen vertrouwen in dat de uitvoering door het UWV in de toekomst wel fair gebeurt, als dit de voorwaarden zijn:
. onder arbeidsongeschiktheid in ieder geval wordt verstaan dat de persoon als rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen gevolg van ziekte of gebrek niet in staat is met arbeid het minimumloon per maand, bedoeld in artikel 8, eerste lid, onderdeel b, van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, te verdienen;
Dit klinkt logisch. Echter, het UWV gaat niet goed om met 'objectief medisch vaststellen van ziekte of gebrek'.
Daardoor zou de dure verzekering alsnog te vaak leiden tot het weigeren van een uitkering.
Ik maak bezwaar tegen een dure verplichte verzekering die niet betrouwbaar leidt tot een uitkering.

3. Tevens maak ik bezwaar tegen deze formulering:
2. Bij het vaststellen van arbeidsongeschiktheid wordt, zo mogelijk, rekening gehouden met verkregen nieuwe bekwaamheden, maar wordt buiten beschouwing gelaten of de verzekerde de arbeid feitelijk kan verkrijgen.
Hierdoor komen nu ook al veel mensen in de problemen, met fictieve banen, iedereen kan wel 'maaltijdrondbrenger' of 'snijder in een kas o.i.d.' worden. Totaal onrealistisch.
Ik maak bezwaar tegen een verplichte verzekering die uitgaat van onrealistische (beschikbaarheid van) banen.

Met vriendelijke groet,

Bijlage