Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Sittard-Geleen
|
Datum
|
27 juni 2024
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Het idee van een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen is natuurlijk goed. Om de verzekering betaalbaar te houden moet er sprake zijn van een breed betaalde premie en moeten de beoordelingseisen helder en streng genoeg zijn.
Wat ik wel hoop is dat de regeling rekening houdt met bestaande situaties. Toen de pensioenleeftijd omhoog ging werd er geen rekening gehouden met zelfstandigen die als arbeidsongeschikt waren en hun uitkering met 65 jaar zagen stoppen. Als die arbeidsongeschikte dan spaargeld opzij had gezet om dat op te vangen, kwam (in mijn ogen onterecht) de box 3 heffing zijn deel vragen. Ook spaargeld gedacht als pensioen, dreigt met de nieuwe box 3 wet een graaipot te worden van de overheid in plaats de belastingplichtige de kans te geven dat geld in te zetten voor de oude dag.
En bij de nieuwe arbeidsongeschiktheidsregeling voor zelfstandigen verwacht ik iets soortgelijks. Wie het nu wel goed geregeld heeft gaat er straks fors op achteruit verwacht ik.
Tot slot, sommige zelfstandigen zijn niet aangewezen op een verzekering omdat ze andere inkomstenbronnen hebben. De zelfstandige activiteit helpt het inkomen te verbeteren, maar mag helemaal wegvallen. Voor die groep zal er wel niets geregeld worden en dus worden die opgescheept met onnodige kosten.
En wat is er geregeld voor zelfstandigen een of twee jaar voor hun pensioendatum ? Stel ik heb nog 1 jaar en drie maanden te gaan naar mijn pensioen. Er geld een wachttijd van een jaar, dus wat schiet ik dan op met een regeling die alleen maar iets kost maar niets meer biedt? Vaak zijn particuliere verzekeringen in de laatste jaren premie vrij. Komt er ook zo iets bij deze regeling?
Ik las nergens iets over zelfstandigen die doorgaan na hun pensioendatum en neem aan dat daar geen verzekering meer geldt. Is over die groep nagedacht ?